Chłodnik pomidorowy

Na upał chłodnik jak znalazł. Przepis wypatrzony w Misz Masz Kulinarny, troszeczkę zmieniony.

Zupy chłodnik

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 182 głosów)


Składniki:

  • 1/2 litra kefiru
  • 1/2 litra jogurtu
  • 1 kg pomidorów
  • 1 zielony ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sok z jednej cytryny
  • odrobina chili w proszku
  • oliwa z oliwek EV
  • sól, pieprz
  • przyprawa maggi

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku. Ogórka ścieramy na grubej tarce, solimy i po 15 minutach odciskamy.
  • Z pokrojonych pomidorów odkładamy na bok 2 duże łyżki. Resztę miksujemy razem z ogórkiem, bazylią i przyprawami. Następnie dolewamy kefir, jogurt, sok z cytryny i oliwę.
  • Chłodnik odstawiamy do lodówki, musi być porządnie schłodzony. Podajemy z pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy