Chłodnik andaluzyjski

Przepis na chłodnik - gęsta od świeżych warzyw, aromatyczna, pachnąca ziołami...

Zupychłodnikgazpacho

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
200.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 162 głosów)

Składniki:

  • 3 kromki białego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 kg pomidorów
  • 3 kolorowe papryki
  • ogórek
  • cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przepis na chłodnik:
  • Gazpacho to klasyczna hiszpańska zupa rodem z Andaluzji. Można ją wzbogacić, dodając pokrojoną w kostkę szynkę lub kawałki tuńczyka.
  • ■ Kromkę chleba pokroić w kostkę. Podpiec bez tłuszczu na patelni.
  • ■ Czosnek obrać, rozgnieść w moździerzu ze szczyptą soli. Pozostały chleb pokruszyć, dodać do niego rozgnieciony czosnek. Miksować, dolewając oliwę, aż powstanie jednolita pasta. Odstawić na 30 min.
  • ■ Warzywa umyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę obrać. Z ogórka usunąć pestki. Pomidory sparzyć, obrać i usunąć pestki. Jedną trzecią warzyw (z wyjątkiem pomidorów) pokroić w małą kostkę.
  • ■ Resztę warzyw zmiksować. Przetrzeć przez sito. Wymieszać z pastą chlebowo-
  • czosnkową. Dolać ocet winny i pół litra wody mineralnej. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • ■ Przed podaniem zupę wymieszać. Dodać pokrojone warzywa i grzanki. Przyprawić solą oraz dość obficie pieprzem.
  • Chłodnik idealny na ciepły dzień.

Kalorie: 200.00

Porady

Zobacz też przepis na: Chłodnik pomidorowy z jajkami i tuńczykiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy