California roll i Sushi maki

Awangarda w kuchni zamiast serwowac koreczki z kielbasa proponuje sushi :)Trudne tylko z pozoru

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.57 z 7 głosów)

Składniki

  • ryż do sushi (krótko ziarnisty, klejący się)
  • ocet ryżowy
  • cukier i sól
  • matę bambusowa do rolowania
  • ostry nóż bez ząbków (bardzo ważne!)
  • nori - prasowane algi
  • wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku
  • marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
  • sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman)
  • pałeczki lub palce :-)
  • majonez
  • 2 jajka
  • ogorek
  • kilka lisci salaty zielonej i czerwonej
  • pol puszki tunczyka w sosie wlasnym
  • losos
  • kilka paluszkow krabowych
  • sezam sypki

Przygotowanie

  1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa). Po wypłukaniu zostawiamy ryż az wyschnie.jakość wody ma duże znaczenia dlatego na 0,5 kgryzu wlewamy 650 ml wody.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 10 minut odstawiamy na 15 min do odparowania całej wody.Wazne by nie podnosic pokrywki.W momencie gdy ryz stygnie robimy zalewe.
  2. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 2-3 łyżeczki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu).Ryz zalewamy i czekamy az bedzie zimny.
  3. Z 2 jajek robimy jednolity omlet. gdy wystygnie kroimy w paski ( i tak otrzymujemy zolty kolor w naszym sushi )
  4. Zaczniemy od rolek. Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowywujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców. Na rozwiniętą matę kładziemy arkusz wodorostów, ważne! - chropowatą stroną do góry. Na 2/3 powierzchni układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei . uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, w połowie ryżu, układamy składniki wedlu uznania. Następnie, bierzemy na palec nie duzo wasabi i smarujemy ryz wzdluz.
  5. Teraz zaginamy matę w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę.
  6. Ostrym nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części.(Nie wielkie kawalki, gdyz wieksze ciezko jest zjesc. :)
  7. CALIFORNIA ROLL
  8. Maki z ryżem na wierzchu
  9. Według mnie ta wersja smakuje inaczej, lepiej od wersji klasycznej, wydaje się to nielogiczne (te same składniki), ale wiele osób tak uważa - coś musi w tym być.
  10. Do zrobienia tego rodzaju rolek (ryż na wierchu - nori w środku)potrzebujemy duzy woreczek np. na mrozonki. Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu. Teraz ważna sprawa, odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę). Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość. często podaje się posypane prażonym sezamem, kawiorem, cienkimi plastrami ryby lub awokado.
  11. Moje ulubione nadzienie to omlet z jajek , majonez, sałata i ogorek w środku.
  12. Mam nadzieje, ze udalo mi sie dokladnie zobrazowac te cudenka. Duzo pisania, ale naprawde jest bardzo proste, im czesciej sie je robi tym szybciej nam wychodzi cala praca.
  13. Na YouTube mozna znalesc duzo filmikow jak zrolowac sushi.
  14. http://www.youtube.com/watch?v=2Nn-eaR5Bek
ryby warzywa przekąska ryż sushi nori
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze