Buraczki do obiadu z odzysku

Przepis na buraczki do obiadu - smakowity i prosty dodatek. U mnie buraczki przygotowuje się w trakcie robienia barszczu. Takie buraczki z odzysku to nie tylko tani, ale i sprytny sposób gotowania.

Dodany przez:

Buraczki do obiadu z odzysku

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg młodych czerwonych buraków
  • 1 łyżka czubata cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła roślinnego lub oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Buraczki obrać, umyć,pokroić na pół, ugotować barszczyk, przyprawić, zabielić śmietanką.
  2. Buraczki wyjąć zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć do rondla, dodać, ocet, cukier, sól, masło lub olej.
  3. Mieszając dusić około 5 min,mąkę rozrobić na gęsto z odrobinką zimnej wody (dobrze wymieszać, żeby nie było grudek) wlać do buraczków, mieszając dusić 2 min.
  4. Smacznego - buraczki do obiadu gotowe!
warzywa obiad sól cukier masło buraczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze