Buraczki do obiadu z odzysku

Przepis na buraczki do obiadu - smakowity i prosty dodatek. U mnie buraczki przygotowuje się w trakcie robienia barszczu. Takie buraczki z odzysku to nie tylko tani, ale i sprytny sposób gotowania.

buraczki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 200 głosów)

Składniki:

  • 1 kg młodych czerwonych buraków
  • 1 łyżka czubata cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła roślinnego lub oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Buraczki obrać, umyć,pokroić na pół, ugotować barszczyk, przyprawić, zabielić śmietanką.
  • Buraczki wyjąć zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć do rondla, dodać, ocet, cukier, sól, masło lub olej.
  • Mieszając dusić około 5 min,mąkę rozrobić na gęsto z odrobinką zimnej wody (dobrze wymieszać, żeby nie było grudek) wlać do buraczków, mieszając dusić 2 min.
  • Smacznego - buraczki do obiadu gotowe!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy