Buraczany makaron

Ocena:

4.48 (147)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Oryginalna potrawa z buraków i makaronu, uświetni domowy posiłek

Składniki:

  • • Makaron rurka – 250 g
  • • Buraki – 2 szt. średniej wielkości
  • • Cebula – 1 szt. średniej wielkości
  • • Słodka śmietanka 18% - 150 ml
  • • Sok z 1/3 cytryny
  • • Czosnek – 2 ząbki
  • • Oliwa – 2 łyżki
  • • Parmezan lub Grana Padano do posypania
  • • Sól, pieprz i cukier do smaku
  • • Bazylia do dekoracji

Buraczany makaron - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
  • 2. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
  • 3. Oliwę rozgrzewamy na patelni.
  • 4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
  • 5. Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli.
  • 6. Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię.
  • 7. Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • 8. Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy.
  • 9. Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Porady

Zobacz też: przepis na buraczki do obiadu

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne