Bułeczki wielkanocne

Ocena:

4.45 (162)

  • 3 godz. 20 min.
Są to pyszne bułeczki wielkanocne które na Wielkanoc piecze się w Anglii

Składniki:

  • Ciasto
  • 50 dkg maki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5dkg brązowego cukru
  • 5dkg masła
  • 25 gram suszonych drożdży
  • 175 ml ciepłego mleka
  • duże roztrzepane jajko
  • 75 gram rodzynek
  • 25 gram posiekanych skórek pomarańczy
  • dekoracja:
  • 3 łyżki maki
  • 5-6 łyżek mleka
  • łyżeczka oleju
  • 2 łyżki cukru pudru

Bułeczki wielkanocne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę sól przyprawy i cukier wsypać do miski , rozetrzeć w palcach z masłem .
  • Drożdże wymieszać z odrobiną mleka i zostawić do spienienia .
  • Zrobić dołek pośrodku sypkich składników , wlać drożdże ,dać jajko ,rodzynki , skórkę pomarańczy i pozostałe mleko .Wymieszać na gładką masę.
  • Ciasto przełożyć na stolnice i wyrabiać aż stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia .
  • Jeszcze raz wyrobić , uformować bułeczki , ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia .
  • Aby zrobić dekoracje wsypać mąkę do miski dodać połowę mleka oraz olej .Wyrobić gładkie ciasto włożyć je do szprycy z małą końcówką .Na każdej bułeczce wycisnąć kształt krzyża.
  • Piec 20 minut w 200 stopniach Pozostałą połowę mleka wlać do rondelka dać cukier gotować 2 minuty .Po upieczeniu polukrować bułeczki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne