Biszkoptowy chińczyk - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Białka ubić, pod koniec ubijania wsypując powoli cukry kryształ i waniliowy. Ubijając, dodawać po jednym żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać łyżką.
Kwadratową blachę posmarować tłuszczem, wylać ciasto. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 C. Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy na tacę lub płaski półmisek.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier. Pokryć nim wierzch i boki biszkoptu. Ciasto odłożyć do zastygnięcia.
Marcepan zagnieść z barwnikami, uformować pionki.
Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Płynną czekoladę nałożyć do strzykawki, narysować na biszkopcie planszę do chińczyka, kolorowymi cukierkami zaznaczyć elementy planszy.
Nim czekolada zastygnie, ustawić marcepanowe pionki.
Komentarze