Wczoraj kolezanka z pracy opowiedziala mi ze jadła u znajomych cygański bigos i ze poza nazwa z naszym bigosem to on nie ma nic wspolnego.. samej potrawy nie umiała mi opisac poza kilkoma składnikami i ze sa w nim ogórki konserwowe.. wiedziona
ciekawoscia zaczełam szperac po necie i znalazłam taki przepis ktory najbardziej mi
odpowiadal i do ktorego składniki były w domu.
Przygotować klopsiki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić ją na oleju. Mięso mielone
wyłożyć na miskę, dodać cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki. Klopsiki usmażyć.
Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Świeżą paprykę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej - odsączyć ją i pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażyć.
Wszystkie składniki wrzucić do głebokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, natka i chilli. Na koniec dodać
passate (lub przecier, koncetrat, keczup), 2 łzyki wody z ogórków i dokładnie wymieszać.
Smak mnie zaskoczył pyszny klopsikowy gulasz w niczym nie przypominajacy bigosu.
Bardzo nam smakowal i wchodzi na stałe. Tylko skad taka nazwa?
Komentarze