Bigos cygański

kuchniana5.blox.pl/2010/04/Bigos-cyganski.html

ogórki konserwowe

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 179 głosów)

Składniki:

  • -Składniki na klopsiki:
  • 0,5 kg mielonego (u mnie z szynki)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 żółtka (ja dałam 1 plus 1 jajko)
  • dołozyłam 2 łyzki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • -Składniki na bigos:
  • 150g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 papryka swieża (lub kilka ze słoika papryki konserwowej)
  • kilka ogórków konserwowych
  • 2 łyżki wody z ogórków (do zakwaszenia sosu)
  • 400ml pomidorowej passaty (mozna dac przecier, koncentrat lub keczup)
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • chili w proszku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wczoraj kolezanka z pracy opowiedziala mi ze jadła u znajomych cygański bigos i ze poza nazwa z naszym bigosem to on nie ma nic wspolnego.. samej potrawy nie umiała mi opisac poza kilkoma składnikami i ze sa w nim ogórki konserwowe.. wiedziona
  • ciekawoscia zaczełam szperac po necie i znalazłam taki przepis ktory najbardziej mi
  • odpowiadal i do ktorego składniki były w domu.
  • Przygotować klopsiki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić ją na oleju. Mięso mielone
  • wyłożyć na miskę, dodać cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki. Klopsiki usmażyć.
  • Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
  • Świeżą paprykę oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej - odsączyć ją i pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażyć.
  • Wszystkie składniki wrzucić do głebokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, natka i chilli. Na koniec dodać
  • passate (lub przecier, koncetrat, keczup), 2 łzyki wody z ogórków i dokładnie wymieszać.
  • Smak mnie zaskoczył pyszny klopsikowy gulasz w niczym nie przypominajacy bigosu.
  • Bardzo nam smakowal i wchodzi na stałe. Tylko skad taka nazwa?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy