Bigos "po mojemu" z piekarnika

Bigos pieczony w piekarniku nigdy się nie przypali i jest pyszny.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

Składniki

  • 2,5 kg kiszonej kapusty odciśniętej z soku
  • główka białej kapusty
  • 1 średnia golonka z kością
  • kawałek boczku wędzonego (ok.30 dkg)
  • 6-7 szt. kiełbasy zwyczajnej
  • garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)
  • 50 dkg pieczarek
  • garść suszonych śliwek pokrojonych na ćwiartki
  • pęczek włoszczyzny (jak do rosołu)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 duże cebule
  • olej
  • 5 liści laurowych
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 6 jagód jałowca
  • mielony kminek
  • majeranek
  • sól,pieprz
  • słodka mielona papryka (ja dałam ok.5 łyżek)

Przygotowanie

  1. Z golonki i włoszczyzny ugotować rosół.Do dużej brytfanny (ja mam 10 litrową) włożyć:kapustę kiszoną,pokrojoną przesmażoną cebulę,pokrojoną w półtalarki i przesmażoną kiełbasę,podsmażone pieczarki,suszone grzyby,a także poszatkowaną i podgotowaną(przez 5 minut) białą kapustę.Kolejność dodawania składników dowolna ponieważ i tak wszystko mieszamy.Następnie ugotowaną golonkę pokroić w dowolne kawałeczki,dodać do bigosu i zalać wszystko rosołem z golonki.Dodać koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy (oczywiście wg uznania).Przykryć brytfannę przykrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.160 stopni przez 2 godziny od zagotowania.Wyjąć,schłodzić,włożyć na noc do lodówki (ja wynoszę na balkon-zimą).Na drugi dzień bigos piec w temp.180 stopni przez godzinę od zagotowania.Schładzanie powtórzyć.Na trzeci dzień piec bigos również w temp.180 stopni od zagotowania przez 1 godzinę.Taką ilość bigosu jeśli nie zostanie systematycznie wyjedzona przez domowników,ja zamrażam lub zagotowuję w słoikach (również w piekarniku).Na trzeci dzień czasami zostaje porcja na kolację i nie ma wtedy mrożenia,ani słoików.Bardzo pyszny,polecam.Smacznego.
obiad kolacja kapusta pieczarki kiełbasa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze