Frittata z kurczakiem i szpinakiem

Zestawienie miesno-warzywne, pod jajeczna pierzynka.

Dodany przez:

Frittata z kurczakiem i szpinakiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • - 3-4 jaja,
  • - 2 lyzki jogurtu naturalnego,
  • - 2 zabki czosnku,
  • - pol sredniej cebuli,
  • - pol duzej papryki,
  • - podwojna, mniejsza piers z kurczaka,
  • - 250g swiezego szpinaku,
  • - 2-3 lyzki oliwy lub oleju,
  • - sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros, vegeta, papryka, kilka kropel sosu sojowego(niekoniecznie).

Przygotowanie

  1. Szpinak umyc, odkroic ogonki i drobno pokroic. Jaja dobrze rozklocic i wymieszac z jogurtem. Piersi umyc, odkroic zylki i tluszcz, pokroic na bardzo male kawaleczki, posypac solidnie przyprawa kebab-gyros, wymieszac i odstawic do lodowki na godzine. Cebule, papryke i czosnek obrac i umyc. Czosnek pokroic na male kosteczki lub przecisnac przez praske. Cebule i papryke kroimy w drobna kosteczke. Na patelni rozgrzewamy 2 lyzki tluszczu i wrzucamy piersi, cebule i papryke, przyprawiamy pieprzem i sosem sojowym, smazymy, czesto mieszajac, gdy juz skladniki bede miekkie, dodajemy czosnek, chwile smazymy i doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy lyzke tluszczu, wrzucamy czosnek, po chwili dodajemy szpinak, ktory posypujemy vegeta (delikatnie), mieszamy i odparowujemy szpinak z nadmiaru wody. Nie ma potrzeby natluszczania formy. Do formy wkladamy podsmazone piersi z kurczaka z warzywami, nastepnie ukladamy na tym szpinak i polewamy jajami z jogurtem ( w zaleznosci od tego, jak doprawilismy kurczaka i szpinak, mozna dodac do jajek troche soli, pieprzu, papryki). Wierzch mozna udekorowac, np papryka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez ok 30-35 minut.
kurczak mięso warzywa obiad jaja szpinak frittata
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy