miodowa_salatka_z_rukoli_z_gruszkami_i_serem_gorgonzola

Miodowa sałatka z rukoli z gruszkami i serem gorgonzola

Ocena:

4.44 (187)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
Miód w roli głównej

Składniki:

  • opakowanie rukoli
  • 150 g łuskanych włoskich orzechów
  • 100 dag sera gorgonzola
  • 2 małe gruszki w syropie
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Miodowa sałatka z rukoli z gruszkami i serem gorgonzola - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • - Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na rukoli układamy orzechy włoskie i pokruszony ser gorgonzola. Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Układamy na rukoli z włoskimi orzechami i serem gorgonzola
  • - Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek extra vergine mieszamy z miodem i sokiem z cytryny oraz solą (niekoniecznie - bo gorgonzola jest słona) i pieprzem najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja. Polewamy przygotowanym dressingiem sałatę.
  • Zapraszam na mój blog kulinarny www.mojasmacznakuchnia.bloog.pl

Porady

Zobacz też: Kostki arbuza z gorgonzolą i orzechami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne