Miodowa sałatka z rukoli z gruszkami i serem gorgonzola
Ocena:
4.44
(188)
10 min.
dla 2 osób
Miód w roli głównej
Składniki:
opakowanie rukoli
150 g łuskanych włoskich orzechów
100 dag sera gorgonzola
2 małe gruszki w syropie
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
5 łyżeczek oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz
Miodowa sałatka z rukoli z gruszkami i serem gorgonzola - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
- Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na rukoli układamy orzechy włoskie i pokruszony ser gorgonzola. Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Układamy na rukoli z włoskimi orzechami i serem gorgonzola
- Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek extra vergine mieszamy z miodem i sokiem z cytryny oraz solą (niekoniecznie - bo gorgonzola jest słona) i pieprzem najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja. Polewamy przygotowanym dressingiem sałatę.
Zapraszam na mój blog kulinarny www.mojasmacznakuchnia.bloog.pl