Miodowa sałatka z rukoli z gruszkami i serem gorgonzola

Miód w roli głównej

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 176 głosów)

Składniki:

  • opakowanie rukoli
  • 150 g łuskanych włoskich orzechów
  • 100 dag sera gorgonzola
  • 2 małe gruszki w syropie
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • - Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na rukoli układamy orzechy włoskie i pokruszony ser gorgonzola. Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Układamy na rukoli z włoskimi orzechami i serem gorgonzola
  • - Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek extra vergine mieszamy z miodem i sokiem z cytryny oraz solą (niekoniecznie - bo gorgonzola jest słona) i pieprzem najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja. Polewamy przygotowanym dressingiem sałatę.
  • Zapraszam na mój blog kulinarny www.mojasmacznakuchnia.bloog.pl

Porady

Zobacz też: Kostki arbuza z gorgonzolą i orzechami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy