Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi

Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi to nowe podejście do tradycyjnego smaku. A Pulpeciki mięsno-gryczane to rzadziej spotykany dodatek. Całość stanowi wyjątkowe danie.

Dodany przez:

Zupy

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • duża słodka cebula
  • ok. 250 g mrożonych kurek lub innych drobnych grzybów leśnych
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1/2 l zakwasu na barszcz
  • śmietana
  • sos sojowy
  • natka pietruszki
  • pulpeciki: 250 g mielonego mięsa (wołowego lub drobiowego)
  • 250 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 łyżeczki zmielonych na pył suszonych grzybów
  • jajko
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Przygotowanie

  1. Na pulpeciki: mielone mięso wyrabiamy na gładką, kleistą masę z kaszą, grzybami, jajkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, partiami obsmażamy pulpeciki na złocisty brąz, odkładamy  na bok.
  2. Do garnka dodajemy jeszcze trochę masła, wrzucamy posiekaną z grubsza cebulę i podsmażamy, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy grzyby, dusimy aż odparuje większość wody. Dokładamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki, liście, pieprz i ziele, zalewamy ok. 1 l wody, gotujemy aż składniki będą prawie miękkie. Zakwas mieszamy ze szklanką zimnej wody, mieszając wlewamy do zupy, gotujemy 5 min; jeśli trzeba, dolewamy wody. Wrzucamy klopsiki, doprawiamy do smaku śmietaną i sosem sojowym, posypujemy natką.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Wskazówki

Zobacz także: żurek na cielęcinie z maślanym purée

 

Grzyby barszcz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy