1 opakowanie białej kiełbasy, surowej lub parzonej
25 dag swojskiego wędzonego boczku
25 dag żeberek wędzonych
3 marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na grubych oczkach tarki
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w paseczki
0,5 małego selera korzennego pokrojonego w kosteczkę lub startego
1 pietruszka pokrojona w kosteczkę lub starta
2 cebule
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Ok. 5 łyżeczek startego chrzanu, byle nie śmietankowy
Około 700 ml domowego zakwasu na żurek lub 2 torebki żurku w proszku np. Winiary
Kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę, można pominąć.
Kilka suszonych grzybków lub sproszkowany susz grzybowy
8-9 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w grubą kostkę
Sól lub jarzynka, pieprz zmielony, majeranek.
Czosnek tyle , ile lubimy, ja dodałam 2 ząbki
Żurek na wędzonce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żeberka wędzone, boczek, kiełbasę i warzywa zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień, wrzucić listki laurowe, ziele, dodać sól lub Vegetę i pieprz. Gotować wolno do miękkości warzyw. Po ok. 20 minutach gotowania wyjąć kiełbasę, odrzucić niej osłonki i pokroić w kostkę, dodać ponownie do wywaru. Ugotować jajka na twardo i obrać kilka ziemniaków, pokroić je w kostkę. Ziemniaki dodać do wywaru. Na końcu dodać zakwas lub żurek w proszku. Doprawić chrzanem i majerankiem. Dodać jajka. Tuż przed podaniem dodać trochę kwaśnej śmietany lub Mascarpone
Rady
Na 5-10 min przed końcem można dodać ser żółty pokrojony w kostkę, albo kosteczki z grzanek. Dla odmiany z kiełbaski można zrobić pulpety
Kto lubi zawiesiste zupy można wywar zagęścić mąką.