Bakłażan na chrupiąco z pomidorami

Przepis na bakłażana z pomidorami i tartym parmezanem

Dodany przez:

Bakłażan na chrupiąco z pomidorami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • podłużny bakłażan
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jędrne pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag tartej bułki
  • 5 dag tartego parmezan

Przygotowanie

  1. Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na plastry grubości 1 cm. Kładziemy na posmarowanej oliwą blasze, oprószamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Pomidory myjemy, wykrawamy szypułki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200ºc. Natkę mieszamy z pomidorami, czosnkiem, tartą bułką, serem oraz pozostałą oliwą. Przyprawiamy
  2. solą i pieprzem. Rozkładamy na plastrach bakłażana i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 min, aż tarta bułka się zrumieni. Podajemy na gorąco lub na zimno. Bardzo dobrze smakuje z focaccią z oliwkami.
  3. Bakłażany w śmietanie:
  4. wybieramy bardzo jędrne bakłażany, kroimy w plasterki, posypujemy grubą solą, odstawiamy na 1 godz. Osączamy i osuszamy dokładnie ściereczką. W garnku z grubym dnem obsmażamy bakłażany na odrobinie masła z drobno posiekaną cebulą, polewamy śmietaną i dusimy na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy szczypiorem z dymki.
warzywa kolacja wegetariańska pomidory bakłażan danie wegetariańskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy