Bakłażan na chrupiąco z pomidorami

Ocena:

4.45 (193)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Przepis na bakłażana z pomidorami i tartym parmezanem

Składniki:

  • podłużny bakłażan
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jędrne pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag tartej bułki
  • 5 dag tartego parmezan

Bakłażan na chrupiąco z pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na plastry grubości 1 cm. Kładziemy na posmarowanej oliwą blasze, oprószamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Pomidory myjemy, wykrawamy szypułki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200ºc. Natkę mieszamy z pomidorami, czosnkiem, tartą bułką, serem oraz pozostałą oliwą. Przyprawiamy
  • solą i pieprzem. Rozkładamy na plastrach bakłażana i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 min, aż tarta bułka się zrumieni. Podajemy na gorąco lub na zimno. Bardzo dobrze smakuje z focaccią z oliwkami.
  • Bakłażany w śmietanie:
  • wybieramy bardzo jędrne bakłażany, kroimy w plasterki, posypujemy grubą solą, odstawiamy na 1 godz. Osączamy i osuszamy dokładnie ściereczką. W garnku z grubym dnem obsmażamy bakłażany na odrobinie masła z drobno posiekaną cebulą, polewamy śmietaną i dusimy na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy szczypiorem z dymki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne