Babki wiedeńskie

Ocena:

4.52 (178)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby drożdżowych bab - babki wiedeńskie będą pyszną wersją tradycyjnych wypieków.

Składniki:

  • drożdże  35 g

  • jajka  5 szt.

  • śmietana  125 ml

  • masło  150 g

  • mleko  125 ml

  • rodzynki  75 g

  • mąka  500 g

  • sól  3 g

  • cukier  150 g

  • cytryna  1 szt.

  • cukier puder  40 g

  • rum  80 ml

Babki wiedeńskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: formy na 6 małych babek (po 150–200 ml pojemności) natłuszczamy. Mąkę przesiewamy do miski. 

  • Krok 2:

    Rozczyn: do wgłębienia w mące wkruszamy drożdże. Dodajemy trochę cukru, wlewamy mleko i mieszamy, zagarniając niewielką ilość mąki. Pozostawiamy pod przykryciem przez 15 min do wyrośnięcia. 

  • Krok 3:

    Masło: roztapiamy, ucieramy z pozostałym cukrem, jajkami, solą i śmietaną na puszystą masę. 

  • Krok 4:

    Ciasto: do mąki z rozczynem dodajemy opłukane sułtanki, rum i skórkę z cytryny. Łączymy z masą jajeczną i wyrabiamy, aż do utworzenia się pęcherzyków powietrza. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i odstawiamy do wyrośnięcia na 20–30 min.

  • Krok 5:

    Pieczenie: wstawiamy formy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Babki pieczemy 30–50 min. Kiedy przestygną, jedne polewamy lukrem, a inne oprószamy cukrem pudrem.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne