Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.52 (178)
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby drożdżowych bab - babki wiedeńskie będą pyszną wersją tradycyjnych wypieków.
drożdże 35 g
jajka 5 szt.
śmietana 125 ml
masło 150 g
mleko 125 ml
rodzynki 75 g
mąka 500 g
sól 3 g
cukier 150 g
cytryna 1 szt.
cukier puder 40 g
rum 80 ml
Przygotowanie: formy na 6 małych babek (po 150–200 ml pojemności) natłuszczamy. Mąkę przesiewamy do miski.
Rozczyn: do wgłębienia w mące wkruszamy drożdże. Dodajemy trochę cukru, wlewamy mleko i mieszamy, zagarniając niewielką ilość mąki. Pozostawiamy pod przykryciem przez 15 min do wyrośnięcia.
Masło: roztapiamy, ucieramy z pozostałym cukrem, jajkami, solą i śmietaną na puszystą masę.
Ciasto: do mąki z rozczynem dodajemy opłukane sułtanki, rum i skórkę z cytryny. Łączymy z masą jajeczną i wyrabiamy, aż do utworzenia się pęcherzyków powietrza. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i odstawiamy do wyrośnięcia na 20–30 min.
Pieczenie: wstawiamy formy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Babki pieczemy 30–50 min. Kiedy przestygną, jedne polewamy lukrem, a inne oprószamy cukrem pudrem.