Wiedeńskie rogaliki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Sparzone i obrane z łupin migdały przepuszczamy przez maszynkę razem z orzechami. Mąkę przesiewamy, wsypujemy migdały, orzechy, cukier, sól i miąższ z wanilii. Mieszamy. Dodajemy żółtka i ucieramy widelcem ciasto. Na jego powierzchni rozsypujemy wiórki schłodzonego masła (startego na tarce z dużymi oczkami) i siekamy nożem tak długo, aż powstanie ciasto o strukturze kaszy. Wówczas szybko zagniatamy i formujemy 2 wałki jednakowej grubości. Kładziemy je na desce i wstawiamy do lodówki na 2 godz. Ciasto kroimy na kawałki jednakowej grubości i toczymy wałeczki grubości ołówka i długości6 cm. Ruloniki, cieńsze na końcach, wyginamy w podkówki i układamy na blasze niezbyt blisko siebie. Pieczemy 12–15 min w temp. 180°C. Zrumienione wyjmujemy i jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z miąższem wanilii.
Nadmiernie wysuszony i wątły strączek wanilii uratuje zanurzenie w alkoholu. Do buteleczki wrzucamy małe kawałki wanilii, korkujemy i odstawiamy.
Komentarze