■ Mąkę przesiać, dodać cukier i 2 jajka. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka, dodać cukier waniliowy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać stopione i wystudzone masło.
■ Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy z kominkiem, przykryć i odstawić na 30 minut, aby wyrosło. Piec 25 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 30 minut.
■ Szklankę wody zagotować razem z cukrem i wanilią. Następnie wystudzić i dolać rum. Ciasto obficie nasączyć syropem. Konfitury wymieszać z rumem i podgrzać. Przetrzeć przez sitko. Posmarować babkę i pozostawić do zastygnięcia. Przybrać śmietaną i owocami.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze