Babka Chocolate O’s

Pyszne ciasto dla miłośników czekolady

Ciastababki

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 189 głosów)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 380 g Mix C Schär
  • 4 jajka
  • 360 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 150 g + 20 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 11 Chocolate O’s Schär
  • Na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 Chocolate O’s Schär
  • > Proporcje na formę 2,4 litra

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.Rozgrzej piekarnik do 160 °C z termoobiegiem.
  • 2.Rozpuść 20 g masła i nasmaruj nim formę do babki. Wsyp mielone orzechy do formy i potrząsając pokryj nimi całą powierzchnię formy do babki.
  • 3.Jedenaście ciasteczek Chocolate O’s Schär podziel na części. Zdejmij z nich krem, a herbatniki przełóż do miski i pokrusz.
  • 4.Ubij mikserem jajka z cukrem na pianę.
  • 5.Mąkę Mix C Schär, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce i dodaj do piany z jajek.
  • 6.Rozpuść resztę masła i dodaj wraz z mlekiem i pokruszonymi ciasteczkami Chocolate O’s Schär do ciasta.
  • 7.Ciasto przełóż do formy i piecz przez 60 minut na dolnym poziomie piekarnika. Sprawdź patyczkiem, czy upiekło się w środku.
  • 8.Wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia.
  • 9.Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią wierzch ciasta. Udekoruj ciasto połówkami ciasteczek Chocolate O’s Schär z kremem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy