Babka

Babka Chocolate O’s

Ocena:

4.54 (189)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pyszne ciasto dla miłośników czekolady

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 380 g Mix C Schär
  • 4 jajka
  • 360 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 150 g + 20 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 11 Chocolate O’s Schär
  • Na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 Chocolate O’s Schär
  • > Proporcje na formę 2,4 litra

Babka chocolate o’s - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozgrzej piekarnik do 160 °C z termoobiegiem.

  • Krok 2:

    Rozpuść 20 g masła i nasmaruj nim formę do babki. Wsyp mielone orzechy do formy i potrząsając pokryj nimi całą powierzchnię formy do babki.

  • Krok 3:

    Jedenaście ciasteczek Chocolate O’s Schär podziel na części. Zdejmij z nich krem, a herbatniki przełóż do miski i pokrusz.

  • Krok 4:

    Ubij mikserem jajka z cukrem na pianę.

  • Krok 5:

    Mąkę Mix C Schär, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce i dodaj do piany z jajek.

  • Krok 6:

    Rozpuść resztę masła i dodaj wraz z mlekiem i pokruszonymi ciasteczkami Chocolate O’s Schär do ciasta.

  • Krok 7:

    Ciasto przełóż do formy i piecz przez 60 minut na dolnym poziomie piekarnika. Sprawdź patyczkiem, czy upiekło się w środku.

  • Krok 8:

    Wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia.

  • Krok 9:

    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią wierzch ciasta. Udekoruj ciasto połówkami ciasteczek Chocolate O’s Schär z kremem.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne