Kołacz smakuje wyśmienicie, gdyż jest przyrządzony według dobrej receptury mojej babci.
Składniki:
Ciasto:
3/4 kostki drożdży
1,5 - 2 szklanki mleka
3/4 kg mąki
pół płaskiej łyżeczki soli
2 żółtka
1 jajko
0,5 szklanki cukru
3/4 kostki masła
Masa serowa:
1,5 kg sera
5 żółtek
2 paczki cukru waniliowego
1,5 - 2 szklanki cukru
1/4 szklanki kaszy manny
białka z wszystkich jajek
otarta skórka z 1 dużej cytryny
Posypka:
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła
ok. 3/4 szklanki mąki (tyle żeby posypka była gęsta i sucha)
Dodatki:
1/4 szkalnki letniego mleka
1 łyżka cukru
Babciny kołacz z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, żółtka, jajko, cukier oraz drożdże wcześnej rozpuszczone w 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wyrabiamy (najlepiej ręką) wlewając po troszce resztę mleka. Należy wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Na koniec dodajemy roztopione (letnie) masło. Wyrabiamy, żeby się dobrze połączyło. Po wyrobieniu ciasto posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Masa serowa: ser mielimy, przekładamy do dużego naczynia, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, kaszę manną skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy (ręką). Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy, żeby masa nie opadła. UWAGA: Pianę ubijamy krótko przed wyłóżeniem sera na blachę. Kto lubi może do sera dodać rodzynki.
Posypka: Masło topimy i studzimy. Dodajemy cukier i mąkę (tyle, żeby posypka była dość gęsta i żeby nie była mokra).
I. Smarujemy blachę margaryną i posypujemy mąką. II. Ciasto dzielimy na jedną większą, a drugą mniejszą część ( spód musi być grubszy od wierzchniej warstwy ciasta). III. Wałkujemy większą część ciasta na stolnicy i delikatnie przekładamy na blachę o wymiarach 30x40 cm. IV. Następnie dajemy masę serową na ciasto. V. Wałkujemy drugą część ciasta i dajemy na masę serową. VI. Wierzch smarujemy mlekiem wymieszanym z cukrem. VII. Na koniec kładziemy na wierzch posypkę. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika w temp. 180 st. C na około 1 godzinę. Jeśli ciasto za szybko będzie brązowieć zmniejszamy temperaurę.
Jeśli zostanie ciasto można zrobić z niego smaczne kołaczyki np. z przesmażonymi jabłkami.