Awokado z ziemniaczkami

Przygotowanie: 1 godzina
Porcja: 450 kcal
Składniki na 4 porcje

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
450 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 173 głosów)

Składniki:

  • 2 duże awokado
  • 1 kg małych ziemniaków
  • szalotka
  • 12 zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta przyprawy do sałatek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki gruboziarnistej soli

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Awokado z ziemniaczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szalotkę obrać, posiekać. Oliwki drobno pokroić. Sok z cytryny wymieszać z łyżką oliwy, szczyptą soli i pieprzu, dodać szalotkę, oliwki i szczypiorek, oprószyć przyprawą do sałatek, wymieszać.
  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, posmarować pozostałą oliwą. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie miąższem do dołu, grillować 4-5 minut. Odwrócić, do zagłębień po pestce włożyć sałatkę oliwkową, piec jeszcze 2-3 min.
  • Ziemniaki wyszorować, włożyć do garnka, posypać solą gruboziarnistą, zalać wodą, gotować pod przykryciem 25 minut. Odcedzić, chwilę odparować, aż skórka się pomarszczy i powstanie biały solny nalot. Nabić na drewniane patyczki, ułożyć na ruszcie, grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z awokado.

Kalorie: 450


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy