Awokado z ziemniaczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szalotkę obrać, posiekać. Oliwki drobno pokroić. Sok z cytryny wymieszać z łyżką oliwy, szczyptą soli i pieprzu, dodać szalotkę, oliwki i szczypiorek, oprószyć przyprawą do sałatek, wymieszać.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, posmarować pozostałą oliwą. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie miąższem do dołu, grillować 4-5 minut. Odwrócić, do zagłębień po pestce włożyć sałatkę oliwkową, piec jeszcze 2-3 min.
Ziemniaki wyszorować, włożyć do garnka, posypać solą gruboziarnistą, zalać wodą, gotować pod przykryciem 25 minut. Odcedzić, chwilę odparować, aż skórka się pomarszczy i powstanie biały solny nalot. Nabić na drewniane patyczki, ułożyć na ruszcie, grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z awokado.
Komentarze