Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 330 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
4 dzwonka dorsza (po 20 dag)
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki startego imbiru
sól, pieprz
SALSA:
mango
strąk papryki
2 dymki
czerwona papryczka chili
ogórek
łyżka posiekanej kolendry
3 łyżki soku z limonki
Dorsz z salsą z mango - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ocet wymieszać z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym, oliwą, imbirem, solą i pieprzem.
Rybę posmarować marynatą, odstawić na godzinę.
Salsa: mango obrać, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, również pokroić w małą kostkę. Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Chili umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Ogórek umyć, pokroić w plasterki. Mango, paprykę, dymkę, chili, ogórek, kolendrę, sok z limonki dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dzwonka ryby osączyć z marynaty, ułożyć na blasze natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować marynatą. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Rybę podawać gorącą z salsą z mango i pszenną bułką.