AVGOLÉMONO – zupa cytrynowa

Cypryjska, doskonała zupa cytrynowa AVGOLÉMONO. Zupa cytrynowa przygotowywana jest z jajek i soku z cytryny. AVGOLÉMONO pysznie smakuje, pomoże w przypadku przeziębienia i kaca.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 181 głosów)

Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego
  • szklanka ryżu
  • 8 żółtek
  • 2 cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Bulion zagotować, wrzucić ryż i gotować 20 minut. Żółtka ubić trzepaczką, dodać sok wyciśnięty z cytryn i 6 łyżek gorącej zupy. Wszystko razem chwilę ubijać.
  • Masę jajeczno-cytrynową powoli wlać do garnka z ryżem w bulionie.
  • Podgrzewać, aż zupa zgęstnieje. Przed podaniem przyprawić cukrem, solą i pieprzem.

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy