Adżika z pomidorami i jabłkiem

Moja wersja gruzińskiej pasty.

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.46 z 180 głosów)

Składniki:

  • 40 dkg pomidorów
  • 1 jabłko (ok. 20 dkg)
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1 duża marchewka
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Jabłko umyć, przekroić na 4 części, usunąć gniazdo nasienne. Ćwiartki jabłka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do pomidorów. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki (bez pestek)., wrzucić do garnka. Cebulę obrać, dowolnie pokroić. Z papryczek chili usunąć pestki, papryczki grubo posiekać. Cebulę i papryczki wrzucić do garnka. Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku wrzucić do garnka. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również wrzucić do garnka. Dodać cukier i odrobinę soli. Garnek przykryć. Wszystko dusić na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W czasie duszenia często mieszać, żeby się nie przypaliło. 15 minut przed końcem duszenia dodać olej i wymieszać. Całość dokładnie zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli. Pastę przestudzić. Następnie przetrzeć ją przez sito (nie jest to konieczne, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki i kawałki skórek). Adżika to składnik wielu dań kuchni gruzińskiej. Dodaje się go do zup, sosów, mięs...

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy