Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut
Smażenie: 15 minut
Porcja: 170 kcal
Składniki na 4–6 porcji
Składniki:
2 marchewki
20 dag ziemniaków
20 dag szpinaku
łyżka oleju
puszka krojonych pomidorów
puszka mleka kokosowego
szczypta cukru
szklanka bulionu warzywnego
łyżka masła
30 dag filetów z morszczuka
10 dag krewetek
dymka
2 łyżki sosu rybnego
łyżeczka przyprawy curry
sól, świeżo mielony pieprz
Zupa rybna z pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Marchewki i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory, doprawić. Dusić ok. 10 min, mieszając. Wlać mleko, bulion, sos rybny, wsypać curry, cukier i wymieszać. Gotować 10 min.
Szpinak posiekać. Dymkę umyć, pokroić w krążki, białą część zeszklić na maśle. Dodać rybę, smażyć ok. 15 min. Rybę podzielić na kawałki, dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć krewetki, przełożyć do garnka. Dodać szpinak, zagotować. Przed podaniem posypać resztą dymki.