Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.5 (186)
Wytrawny sernik nowalijkowy zapowiada wiosnę, pachnie burakami, rzodkiewką i szczypiorkiem.
oliwa z oliwek 30 ml
ser biały 700 g
skórka z cytryny 5 g
ogórek 1 szt.
koperek 1 pęczek
buraki 5 szt.
rzodkiewka 1 pęczek
sól 6 g
pieprz biały 3 g
koncentrat 90 ml
śmietana 36% 200 ml
szczypiorek 1 pęczek
żelatyna 25 g
rzeżucha 10 g
Buraki: gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy na mandolinie w najcieńsze możliwe wstążki. Okrągłą formę z kominem smarujemy oliwą i wykładamy folią spożywczą. Na dnie, równo, aby trochę na siebie nachodziły, układamy buraki. Oprószamy je solą i pieprzem.
Masa serowa: do miski wrzucamy tłusty twaróg zmielony trzy razy. Za pomocą klasycznego miksera ukręcamy go z dolewanym powoli koncentratem z buraków. Dodajemy skórkę z cytryny i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Żelatyna: rozpuszczamy ją w niedużej ilości gorącej wody. Kiedy przestygnie, dodajemy do masy serowej i dokładnie w niej rozprowadzamy, miksując.
Sernik nowalijkowy: do masy serowej dodajemy rzodkiewki i ogórek starte na grubych oczkach tarki oraz posiekaną zieleninę i rzeżuchę. Mieszamy. Przekładamy do blaszki, starając się nie popsuć układanki z buraków. Wierzch przykrywamy folią spożywczą i mocno obstukujemy formę o stół, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wstawiamy na noc do lodówki i podajemy na poranne śniadanie.
Porady
Jako dodatek polecam zimny sos z jogurtu, majonezu, tartego chrzanu i żurawiny ze słoika. "Kuchennym gadżeciarzom" polecam do terrin formy używane w gastronomii. Pamiętajmy, aby dań tego typu nie trzymać zbyt długo w lodówce.