Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2-3 godziny
Pieczenie: 1 godzina
Składniki:
pierś indyka (1 kg)
po 10 dag suszonych moreli i suszonych śliwek bez pestek
5 dag rodzynek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki masła
2 łyżki przyprawy do drobiu
opakowanie mrożonki brukselka
bułka tarta
sól, pieprz
Pierś indyka z suszonymi owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Owoce opłukać, osączyć, zalać winem, dolać tyle wody, żeby płyn je przykrył, i odstawić na 2-3 godz.
Mięso naciąć w poprzek tak, aby powstała kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przyprawą.
Owoce osączyć (zalewę zachować) i włożyć w nacięcie. Kieszeń zaszyć nicią kuchenną.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować łyżką masła, piec 1 godz. w temp. 180°C, podlewając płynem pozostałym po moczeniu owoców, a później sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
Mrożonkę brukselka (bez rozmrażania) ugotować, osączyć. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem, podawać z brukselką polaną bułeczką z masłem.