Agata Wojda

Papryka po węgiersku

Ocena:

4.48 (197)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Agata Wojda, szefowa kuchni, poleca przepis na paprykę po węgiersku, czyli przetwory w bałkańskim stylu. Papryka faszerowana jest poszatkowaną kapustą i marynowana w pysznej zalewie.

Składniki:

  • kapusta  2 kg

  • papryka  2.5 kg

  • sól kamienna  40 g

  • gorczyca  20 g

  • nasiona kolendry  20 g

  • pieprz  10 g

  • woda  1.3 l

  • cukier  100 g

  • ocet jabłkowy  0.5 l

Papryka po węgiersku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapustę szatkujemy lub ścieramy na dużych oczkach, posypujemy połową soli, skrapiamy odrobiną octu, mieszamy i zostawiamy na 3 godz., po tym czasie odciskamy sok.

  • Krok 2:

    Z papryk ścinamy wierzchołki z ogonkami, czyścimy w środku i napychamy kapustą. Układamy ciasno w wyparzonych słoikach.

  • Krok 3:

    Szykujemy marynatę: najpierw na suchej patelni prażymy przez 2 min wszystkie ziarenka. Wrzucamy do garnka z wodą, wsypujemy cukier, pozostałą sól i gotujemy przez 5 min.

  • Krok 4:

    Dodajemy ocet, pozwalamy odparować przez 5 min. Zalewamy słoiki gorącą marynatą, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy na sucho w piekarniku, w temp. 120°C, ustawione na blaszce wyłożonej ściereczką.

    Przepis autorstwa Agaty Wojdy pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

>>> Papryki muszą być mięsiste, dość zwarte i pięknie pachnieć. Idealnie, jeśli trafi się nam gruba, biała słodka odmiana.

>>> Przypomnę raz jeszcze, że marynatę doprawiamy według własnych upodobań i nie boimy się zmienić proporcji octu, cukru czy soli. Świetną marynowaną paprykę robi moja ciocia: do pokrojonej, ułożonej w słoikach wrzuca po grubym plasterku cebuli, kilka ziarenek ziela, liść laurowy, wlewa po łyżce oleju i płynnego miodu i zalewa gorącą zalewą z 1 i 1/4 l wody, 1/4 l octu spirytusowego 10%, garści soli i 1/2 szklanki cukru. Potem słoiki pasteryzują się w wodzie przez 20 min.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne