Panierowane krewetki w pomidorach

Ocena:

4.54 (142)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pomidory i krewetki to bardzo dobry duet. W tym przepisie dodatkowo usmażyliśmy krewetki w panierce - dzięki temu są jeszcze bardziej chrupiące i pyszne.

Składniki:

  • krewetki  300 g

  • mąka  15 g

  • słodka papryka  5 g

  • pieprz kajeński (mielony)  3 g

  • sól morska  5 g

  • cukier  4 g

  • masło  30 g

  • czosnek  6 ząbków

  • pomidory truskawkowe  100 g

  • bulion warzywny  125 ml

  • sok z cytryny  15 ml

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • kwiat soli  15 g

Panierowane krewetki w pomidorach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i odstawiamy. W dużej misce mąkę mieszamy z papryką oraz pieprzem cayenne, solą i cukrem do smaku. Zanurzamy krewetki w panierce i odkładamy na ręcznik kuchenny. Masło roztapiamy na dużej patelni. Dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 s, często mieszając.

  • Krok 2:

    Wrzucamy przygotowane wcześniej krewetki i smażymy przez 2 min. Dodajemy pomidory, bulion i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, aż nadmiar płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę pietruszki, oprószamy kryształkami soli z Camargue i natychmiast podajemy.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018

Porady

Zobacz też: zupa krewetkowa w prostym przepisie

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne