Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.54 (142)
Pomidory i krewetki to bardzo dobry duet. W tym przepisie dodatkowo usmażyliśmy krewetki w panierce - dzięki temu są jeszcze bardziej chrupiące i pyszne.
krewetki 300 g
mąka 15 g
słodka papryka 5 g
pieprz kajeński (mielony) 3 g
sól morska 5 g
cukier 4 g
masło 30 g
czosnek 6 ząbków
pomidory truskawkowe 100 g
bulion warzywny 125 ml
sok z cytryny 15 ml
natka pietruszki 0.5 pęczka
kwiat soli 15 g
Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i odstawiamy. W dużej misce mąkę mieszamy z papryką oraz pieprzem cayenne, solą i cukrem do smaku. Zanurzamy krewetki w panierce i odkładamy na ręcznik kuchenny. Masło roztapiamy na dużej patelni. Dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 s, często mieszając.
Wrzucamy przygotowane wcześniej krewetki i smażymy przez 2 min. Dodajemy pomidory, bulion i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, aż nadmiar płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę pietruszki, oprószamy kryształkami soli z Camargue i natychmiast podajemy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018
Porady
Zobacz też: zupa krewetkowa w prostym przepisie