Przepisy na Wielkanoc - mazurek jabłkowy.
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 490 kcal
Składniki:
CIASTO:
1 i 3/4 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
20 dag masła
1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
3 żółtka
cukier waniliowy
MASA:
10 dużych jabłek
1 i 1/2 szklanki (30 dag) cukru
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
15 dag migdałów
skórka otarta z pół cytryny
bakalie do dekoracji
Mazurek jabłkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, uformować dwa placki. Ciastem wylepić natłuszczone formy o dowolnym kształcie. Piec 25 min w temp. 190°C.
Masa: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Wrzucić jabłka. Stale mieszając, smażyć, aż masa stanie się szklista. Dodać skórkę pomarańczową oraz sparzone, obrane i posiekane migdały.