Cielęcina cytrusowa

Ocena:

4.5 (172)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Cielęcina cytrusowa

Składniki:

  • 2 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 16 łyżek oliwy
  • tymianek
  • 2 łyżki dużych kaparów
  • 60 dag filetów z cielęciny
  • 40 dag ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Cielęcina cytrusowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cielęcina cytrusowa Cytryny sparzamy wrzątkiem, jedna kroimy w plasterki i odkładamy, z drugiej wyciskamy sok. Mieszamy go z sola, pieprzem, oliwa, świeżym tymiankiem, kaparami, odstawiamy.
  • Cielęcinę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości ok. 5 cm i moczymy przez kilka minut w marynacie. Ziemniaki po umyciu kroimy w plasterki.  Posypujemy sola, pieprzem i tymiankiem.
  • Rozgrzewamy olej na patelni. Podpiekamy na nim mięso, a następnie ziemniaki. Układamy kawałki mięsa i ziemniaki na półmisku. Dekorujemy opieczonymi na patelni grillowej plasterkami cytryny.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne