Kiedy nasza odporność jest naturalnie osłabiona, nikogo nie trzeba przekonywać, że kapusta kiszona to prawdziwy skarb. Ale warto jeśc ją przez cały rok. Już 1/2 szklanki tej kiszonki nie tylko zaspokoi w pełni zapotrzebowanie na wit. C, ale dostarczy dużą dawkę wit. P wzmacniającej naczynia krwionośne, wit. z grupy B, które m.in. wspomagają budowę masy mięśniowej, wit. E – cennego antyutleniacza, oraz wielu związków: wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo i siarka. Ta ostatnia wspaniale wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. W kiszonej kapuście znajdziemy też mnóstwo kwasu mlekowego, który w naturalny sposób oczyszcza układ pokarmowy z bakterii gnilnych, w zamian stwarzając idealne warunki do rozwoju dobroczynnych bakterii prebiotycznych – jest więc najlepszym naturalnym środkiem na odtrucie.
A to jeszcze nie wszystko. Spożywanie kapusty kiszonej łagodzi stres, wspomaga procesy myślowe, leczy żylaki, owrzodzenia, łagodzi objawy anemii i przyspiesza zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych.
I na koniec dla dbających o linię: jest przebogatym źródłem błonnika, dzięki czemu w naturalny sposób reguluje problemy z przemianą materii – pomaga m.in. pozbyć się uporczywych zaparć.
Jak widać kapusta kiszona powinna gościć na naszych stołach przez cały rok. A ta zrobiona z młodej kapusty będzie jeszcze smaczniejsza i delikatniejsza. Warto więc od razu wziąć się do roboty. W naszej recepturze dodajemy do niej żurawinę. Ten sekretny składnik delikatnie przełamuje kwasowość kapusty i dostarcza wielu cennych składników, a dodatkowo pięknie wzbogaca wygląd surówki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i już w kilka dni spróbujcie jak smakuje.
Żeby zrobić surówkę z kiszonej młodej kapusty potrzebujecie:
- główka młodej kapusty
- duża marchewka
- duży ząbek czosnku
- 3 łyżki pokrojonego kopru
- 2 garści żurawiny (może być suszona, albo mrożona)
- 1 płaska łyżka soli kamiennej
Kapustę umyjcie, drobno pokrójcie i przełóżcie do miski. Zetrzyjcie na dużych oczkach marchewkę i dodajcie do kapusty. Dorzućcie żurawinę i pokrojony koperek. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dorzućcie do reszty składników. Całość posólcie i wygniećcie ręka do czasu, aż warzywa zrobią się miękkie. Taka wygniecioną mieszankę pozostawcie na 3 godziny. Co pewien czas zamieszajcie całość.
Następnie przełóżcie całość do słoja upychając łyżką dość ciasno. Zakręćcie szczelnie słoik i odłóżcie w ciemne i chłodne miejsce. Kapusta jest gotowa po 5 - 7 dniach.
Z takiej kapusty możecie od razu przygotować pyszną surówkę, wystarczy, że skropicie ją oliwą, albo olejem i to wszystko. Nic więcej nie potrzebujecie, bo sama smakuje doskonale.
















