Aby zamienić zwykłą kiszoną kapustę w genialną surówkę do obiadu, wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Mało kto jednak dodaje do miski z kiszonką pewne tanie i wartościowe warzywo, a szkoda, bo ten patent powinien znać każdy. Dzięki takiemu niepozornemu dodatkowi, surówka z kiszonej kapusty nabierze nie tylko znacznie lepszego smaku, ale i ciekawszego wyglądu. Co więcej, będzie też bogatsza w cenne witaminy, a to bardzo ważne w jesienno-zimowym sezonie. Zobaczcie, jak zrobić to proste cudo, które pasuje do każdego obiadu.
Co można dodać do surówki z kiszonej kapusty?
Klasyczna surówka z kiszonej kapusty składa się tylko z kilku produktów, bo do miski dodajemy zwykle starte jabłko, drobno posiekaną cebulkę i odrobinę oleju. Do tego niektórzy sypią jeszcze dodatkowo nieco cukru dla złagodzenia kwaśnej kiszonki, a inni dodają nieco pieprzu, aby całość była bardziej wyrazista. Mało kto zna jednak przepis na surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem buraczka, a to genialne rozwiązanie, które pokazał na jednym ze swoich filmów Tomasz Strzelczyk. Co więcej, ulubiony kucharz internautów najpierw piecze buraki, a dopiero później ściera je do miski z kapustą kiszoną, dzięki czemu są one dużo słodsze i bardziej aromatyczne. To jednak nie wszystkie zmiany w klasycznym przepisie, bo Tomasz Strzelczyk robi jeszcze 1 dodatkową rzecz. Zobaczcie, o czym mowa, a też zaczniecie stosować taki patent.
Jak zrobić dobrą surówkę z kiszonej kapusty? Sprytny sposób Tomasza Strzelczyka
Robiąc surówkę z kiszonej kapusty i pieczonych buraczków, Tomasz Strzelczyk dodatkowo podsmaża kapustę kiszoną i cebulkę, aby surówka miała pełniejszy smak i aromat. Ważne jest jednak to, aby nie smażyć kapusty zbyt długo, bo nie chodzi tu o zmiękczenie jej na papkę, tylko nadanie jej głębi smaku. W zupełności wystarczy tu więc zeszklenie cebuli, a potem dorzucenie na patelnię kapusty kiszonej na dosłownie 5 minut. Na koniec wszystko studzimy i dodajemy resztę składników. Zobaczcie dokładne proporcje poniżej i koniecznie spróbujcie takiej wersji popularnego dodatku do obiadu.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty i pieczonego buraka
Składniki:
- 300 g kiszonej kapusty,
- 3 średnie czerwone buraki,
- 1 cebula,
- 1 jabłko,
- 100 ml oleju,
- sól i pierz do smaku,
- pęczek świeżego koperku,
- opcjonalnie: odrobina cukru.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od upieczenia buraków. W tym celu dokładnie je umyjcie, a następnie owińcie w folię aluminiową i wrzućcie na blachę. Buraczki pieczcie przez około 2 godziny w 200 stopniach. Potem dokładnie je wystudźcie i obierzcie ze skórki.
- W tym czasie obierzcie i drobno posiekajcie cebulkę, a następnie podsmażcie ją na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli i zmięknie, dorzućcie na patelnię kapustę kiszoną i smażcie całość jeszcze przez 5 minut. Całość zdejmijcie z patelni i przerzućcie do miski, aby warzywa przestygły.
- Do miski z przestudzoną kapustą i cebulą zetrzyjcie pieczone buraki oraz jabłko. Nie musicie go obierać, wystarczy tylko dokładnie je umyć.
- Na koniec dodajcie drobno posiekany koperek, delikatnie posólcie całość i dodajcie pieprz do smaku. Dolejcie olej i wszystko porządnie wymieszajcie. Jeśli wasze jabłko nie było zbyt słodkie, możecie doprawić surówkę odrobiną cukru.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA
Surówka z kapusty kiszonej - inne pomysły na dodatki
Surówka z kiszonej kapusty i buraków pieczonych to tylko jeden z wielu pomysłów na wspaniały dodatek do obiadu. Jeśli lubicie kiszonki, ale szukacie ciekawszych przepisów na surówki, spróbujcie również dorzucić do miski takie składniki jak:
- suszona żurawina, morele lub rodzynki,
- drobno pokrojone zielone i czarne oliwki,
- posiekane orzechy włoskie,
- odsączona kukurydza z puszki,
- posiekany seler konserwowy,
- starta na średnich oczkach gruszka,
- prażone pestki dyni lub nasiona słonecznika.



















