Kapusta do słoików na zimę to jeden z najpopularniejszych przetworów, jakie co roku szykujemy na zimę. Oczywiście pierwsze skrzypce gra tu kapusta kiszona, ale to nie wszystko, co można wyczarować z tego taniego i dostępnego wszędzie warzywa. My stawiamy na prostą wersję z dodatkiem marchewki i kilku innych dodatków, dzięki którym zarówno smak, jak i konsystencja kapusty będą doskonałe. Zobaczcie, jak zrobić kapustę w słoikach, aby chrupała jak trzeba i pasowała do wszystkiego. Przyda się do tego plasterek cytryny i wcale nie chodzi o to, aby gotować go w garnku z całą zalewą.
Kapusta w słoikach - co do niej dodać, aby smakowała jeszcze lepiej?
Najpyszniejsza kapusta w słoikach na zimę to dziecinnie prosty przepis, gdyż potrzebujecie tylko posiekanej białej główki oraz marchewki startej na tarce o dużych oczkach. Taką podstawową mieszankę warto jednak wzbogacić czymś ekstra, a w tej roli genialnie sprawdzi się papryka czerwona pokrojona w cienkie paseczki oraz drobno posiekanego czosnku. Takie dwa dodatki z warzywniaka sprawią, że gotowe przetwory z kapusty będą nie tylko dużo smaczniejsze i znacznie bardziej aromatyczne. Co więcej, staną się również bardziej wartościowe dla organizmu, a dodatkowo czerwony paprykowy akcent w słoiku sprawi, że całość będzie pięknie prezentowała się po przyrządzeniu.
Jak zrobić kapustę w słoikach? Przydadzą się plasterki cytryny
Gdy mamy już rozdrobnione wszystkie te warzywa, musimy tylko wymieszać je w jednej misce, a następnie ciasno upchnąć w słoikach i zalać prostą marynatą z wody i octu. Nie musicie tu nic gotować i wystarczy tylko wlać wodę z octem jabłkowym wprost do naczyń, a to w zupełności wystarczy. Na sam koniec jednak przyda się jeszcze plasterek cytryny, który układamy na samym wierzchu słoika, tuż przez zakręceniem wieczka. To właśnie dzięki temu prostemu dodatkowi, kapusta w słoikach na zimę będzie idealnie chrupiąca i pełna smaku.
Ten prosty sposób podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @seek_wonderr. Całość przyrządza się szybko i prosto, jednak trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji, dlatego zerknijcie do przepisu poniżej, aby dopilnować dokładnych ilości każdego ze składników.
Kapusta w słoikach z papryką i czosnkiem - przepis
Składniki:
- pół dużej główki białej kapusty,
- 2 marchewki,
- 3 papryki czerwone,
dodatkowo na każdy słoik:
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka posiekanego czosnku,
- 1 plasterek cytryny,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 100 ml wody.
Przygotowanie:
Połówkę dużej kapusty siekamy w cienkie paski, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w paseczki, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce, a następnie pakujemy do czystych, wyparzonych słoików.
Na każdy słoik dodajemy po 1 łyżce soli, 1 łyżce posiekanego świeżego czosnku oraz 2 łyżki octu jabłkowego i 100 ml wody. Na koniec wkładamy do słoików po 1 plasterku cytryny po czym dokładnie zakręcamy wieczka i odstawiamy całość w ciemne miejsce na 3 dni.
Źródło: Instagram.com/seek_wonderr0/
Co zrobić z białej kapusty na zimę? Inne pomysły
Gdy przygotujecie już słoiki z taką kapustą, zaopatrzcie się jeszcze w inne kapuściane przetwory na zimę. Wśród wielu rozmaitych przepisów na to warzywo w roli głównej szczególnie polecamy takie pyszności jak:
- surówka z kapusty do słoików,
- sałatka z kapusty i buraków,
- liście kapusty kiszone w całości, idealne do gołąbków,
- sałatka z kapusty i ogórków.

















