Nie od dziś wiadomo, że kapusta kiszona to jeden z najzdrowszych smakołyków. Już od wieków przyrządzano ją i spożywano nie tylko ze względu na jej smak, ale i wspaniałe właściwości zdrowotne. Do tego jest bardzo tania i prosta w przygotowaniu. Organizm skorzysta nie tylko z kapusty, ale też soku, jaki się wytwarza podczas jej kiszenia. Sprawdźcie, dlaczego warto go pić.
Właściwości soku z kapusty kiszonej
Sok z kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziecie w nim witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6), witaminę E i K oraz oczywiście witaminę C. Nie brakuje również niezbędnych dla organizmu minerałów, takich jak siarka, jod, żelazo i wapń. A dzięki zawartości luteiny, regularne spożywanie kiszonej kapusty oraz jej soku może pomóc ochronić oczy przed różnymi schorzeniami, w tym zaćmą.
Na co pomaga sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonej kapusty, regularnie spożywany, wykazuje szereg działań prozdrowotnych:
- działa wspomagająco przy chorobie wrzodowej żołądka
- poprawia trawienie
- wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
- przynosi ulgę przy zaparciach
- pomaga przy chorobach pasożytniczych
- wzmacnia odporność
Ile soku z kapusty kiszonej należy pić?
Sok można pić do 4 razy dziennie, w dawce nie przekraczającej 200 ml, co odpowiada jednej niepełnej szklance. Najlepiej jest spożywać go dwa razy dziennie, rano oraz wieczorem - na czczo po przebudzeniu i na wieczór po kolacji.
Uwaga - choć sok z kiszonej kapusty jest bardzo zdrowy, ze względu na wysoką zawartość soli nie powinny go pić osoby cierpiące na choroby nerek i nadciśnienie. Trzeba także zachować ostrożność w przypadku zespołu jelita drażliwego i chorób żołądka, ponieważ sok mógłby zadziałać drażniąco na układ trawienny.