Latem na naszych stołach króluje mizeria i surówka z młodej kapusty, ale jest jeszcze jedno przepyszne warzywo, które idealnie nadaje się na chrupiący dodatek do obiadu. Zwykle wykorzystujemy to warzywo do gotowania, smażenia, grillowania i pieczenia, ale mało kto wie, że na surowo też smakuje genialnie. Spróbujcie zrobić z niego surówkę, a po pierwszym spróbowaniu, będziecie już szykowali taki dodatek do obiadu kilka razy w tygodniu.

Z czego zrobić surówkę do obiadu?

Okazuje się, że cukinia fenomenalnie smakuje na surowo, choć zwykle dodajemy ją do leczo lub smażymy z niej placki. Trzeba jednak pamiętać, że obróbka termiczna pozbawia ją jednak dużej części cennych wartości, dlatego warto jak najczęściej jeść cukinię właśnie w takiej świeżej formie. Jak zrobić surówkę z cukinii? To banalnie proste i szybkie. Jej naturalnie delikatny smak warto podkręcić słodkim akcentem w postaci jabłka oraz odświeżającą nutą koperku. Do tego wystarczy już tylko odrobina oliwy i soku z cytryny oraz podstawowe przyprawy i gotowe.

Jedzenie cukinii na surowo - o tym trzeba pamiętać

Choć generalnie cukinię można jeść na surowo, to pod 1 ważnym warunkiem. Czasem zdarza się, że warzywo ma gorzki posmak, a to znak obecności kukurbitacyn, czyli związków, które mogą grozić zatruciem. Choć obecność tego składnika rzadko zdarza się w gatunkach cukinii, które możemy kupić w sklepie lub na straganach, to należy zachować ostrożność na ten charakterystyczny posmak. Przed przygotowaniem surówki, koniecznie najpierw dokładnie umyjcie cukinię, a następnie spróbujcie niewielkiego obranego kawałka. Jeśli nie jest gorzki, możecie bezpiecznie chrupać ją na surowo. 

Prosty przepis na surówkę z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 jabłko
  • pół pęczka koperku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Cukinię i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek myjemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Gotową surówkę posypujemy lekko uprażonym na suchej patelni sezamem.