Surówka z marchewki nie musi być nudna jak w szkolnej stołówce. Wzbogaćcie ją nieco innym dodatkiem niż zwykle, a zyska 300% więcej smaku. Wszyscy doskonale znacie ten owoc, ale mało kto wpadłby na to, żeby połączyć go z marchewką. Tymczasem ten duet idealnie się komponuje i smakuje rewelacyjnie. Zobaczcie, jak zrobić surówkę z marchewki do obiadu, żeby była jeszcze pyszniejsza niż zwykle.

Dlaczego warto jeść surówkę z marchewki?

Zanim zabierzemy się za przepis, przypomnijmy co takiego jest w surówce z marchewki. Jeśli omijacie ten przysmak, koniecznie wprowadźcie go do domowego menu, bo lista korzyści jest długa i imponująca:

  • poprawia trawienie,
  • oczyszcza organizm,
  • pomaga dbać o cerę,
  • wspomaga wzrok,
  • zapobiega zaparciom,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • dba o prawidłową pracę wątroby,
  • korzystnie wpływa na higienę jamy ustnej i pomaga zapobiegać próchnicy,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • wzmacnia paznokcie.

Co dodać do surówki z marchwi?

Jednym z klasycznych dodatków do kotleta lub ryby jest surówka z marchewki i jabłka, jednak możliwości jest znacznie więcej. W sezonie letnim ten owoc warto zastąpić innym dodatkiem, a mianowicie dodać do tartej marchwi drobno pokrojoną świeżą brzoskwinię. Ten nietypowy składnik maksymalnie podkręca naturalny smak marchwi i sprawia, że surówka staje się prawdziwą petardą smaku. 

Obecnie mamy bogactwo tych owoców w najlepszej cenie i najpyszniejszym smaku, jednak poza sezonem można wykorzystać do tej surówki również brzoskwinie z puszki, a wyjdzie równie smaczna. Co więcej, w takiej wersji warto wykorzystać też zalewę, w której pływają brzoskwinie konserwowe, a dzięki temu surówka z marchewki będzie jeszcze bardziej soczysta. W tym wypadku pomijamy już jednak miód, cukier i wszystkie inne słodzidła, bo brzoskwiniowy syrop doda wystarczająco dużo słodyczy.

Przepis na surówkę z marchewki i brzoskwini

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała łyżeczka miodu
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Marchewki i brzoskwinię myjemy i obieramy. Następnie ścieramy marchew na tarce o średnich oczkach, a brzoskwinię siekamy w drobną kosteczkę. Wszystko mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, olejem oraz solą i dokładnie mieszamy. Gotowa surówka z marchewki i brzoskwini najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.