Kotlet schabowy lub mielony, ziemniaczki i surówka z marchewki to danie, które każdy z nas pamięta z domu czy też szkolnej stołówki. Zwykle jednak warzywny dodatek był dość nudny i monotonny, a marchew wcale nie musi tak smakować. Zamiast mieszać ją ze śmietaną czy oliwą, dodajcie do niej 4 wyraziste składniki i kilka dodatków, a stworzycie danie jak od najlepszego szefa kuchni. Surówka z marchewki w tej wersji oczaruje każdego.

Co dodać do surówki z marchwi, aby zmieniła się w coś wyjątkowego?

Okazuje się, że wcale nie potrzebujecie jabłek, pora, selera, ani żadnych innych warzyw. Jak zrobić surówkę z samej marchewki, aby była wyrazista i pełna smaków? Wystarczy tylko aromatyczny sos na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego, syropu klonowego i octu ryżowego. Do tego dorzucamy jeszcze tylko odrobinę soli i soku z cytryny w ilości do smaku, a skończoną surówkę posypujemy sezamem, który nie tylko dodatkowo podkręci smak, ale i doda chrupkości. Teraz zostaje już tylko opcjonalnie posiekana świeża kolendra i gotowe. Taka azjatycka mieszanka sprawi, że zwykła marchew stanie się przysmakiem jak z najlepszej restauracji i nabierze charakteru, jak nigdy wcześniej.

Surówka z marchewki po azjatycku - na to trzeba zwrócić uwagę

Ten genialny w swojej prostocie przepis pokazała na Instagramie użytkowniczka @sangita.patel. Kluczowe są tu jednak proporcje, gdyż to właśnie balans słodkiego, kwaśnego i słonego smaku pozwala stworzyć perfekcyjny dressing. Zwróćcie więc uwagę, aby użyć wszystkich tych składników w równych ilościach, a wtedy osiągniecie wymarzoną kompozycję. Pamiętajcie też, że jeśli nie macie pod ręką octu ryżowego, możecie zastąpić go jabłkowym, a smak i aromat będzie równie dobry. Warto też dodatkowo lekko uprażyć ziarna sezamu, aby ich aromat był jeszcze intensywniejszy, a smak bardziej orzechowy.

Przepis na surówkę z marchewki w stylu azjatyckim

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • odrobina soku z cytryny
  • garść sezamu
  • opcjonalnie: świeża kolendra do posypania

Przygotowanie:

Marchew obieramy i strugamy obieraczką do warzyw w długie, cienkie wstążki. Następnie przekładamy ją do miski i mieszamy z olejem, sosem sojowym, octem, syropem klonowym, solą i sokiem z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu serwujemy gotową surówkę posypaną sezamem i posiekaną kolendrą.