Kotlet schabowy lub mielony, ziemniaczki i surówka z marchewki to danie, które każdy z nas pamięta z domu czy też szkolnej stołówki. Zwykle jednak warzywny dodatek był dość nudny i monotonny, a marchew wcale nie musi tak smakować. Zamiast mieszać ją ze śmietaną czy oliwą, dodajcie do niej 4 wyraziste składniki i kilka dodatków, a stworzycie danie jak od najlepszego szefa kuchni. Surówka z marchewki w tej wersji oczaruje każdego.
Co dodać do surówki z marchwi, aby zmieniła się w coś wyjątkowego?
Okazuje się, że wcale nie potrzebujecie jabłek, pora, selera, ani żadnych innych warzyw. Jak zrobić surówkę z samej marchewki, aby była wyrazista i pełna smaków? Wystarczy tylko aromatyczny sos na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego, syropu klonowego i octu ryżowego. Do tego dorzucamy jeszcze tylko odrobinę soli i soku z cytryny w ilości do smaku, a skończoną surówkę posypujemy sezamem, który nie tylko dodatkowo podkręci smak, ale i doda chrupkości. Teraz zostaje już tylko opcjonalnie posiekana świeża kolendra i gotowe. Taka azjatycka mieszanka sprawi, że zwykła marchew stanie się przysmakiem jak z najlepszej restauracji i nabierze charakteru, jak nigdy wcześniej.
Surówka z marchewki po azjatycku - na to trzeba zwrócić uwagę
Ten genialny w swojej prostocie przepis pokazała na Instagramie użytkowniczka @sangita.patel. Kluczowe są tu jednak proporcje, gdyż to właśnie balans słodkiego, kwaśnego i słonego smaku pozwala stworzyć perfekcyjny dressing. Zwróćcie więc uwagę, aby użyć wszystkich tych składników w równych ilościach, a wtedy osiągniecie wymarzoną kompozycję. Pamiętajcie też, że jeśli nie macie pod ręką octu ryżowego, możecie zastąpić go jabłkowym, a smak i aromat będzie równie dobry. Warto też dodatkowo lekko uprażyć ziarna sezamu, aby ich aromat był jeszcze intensywniejszy, a smak bardziej orzechowy.
Przepis na surówkę z marchewki w stylu azjatyckim
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta soli
- odrobina soku z cytryny
- garść sezamu
- opcjonalnie: świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
Marchew obieramy i strugamy obieraczką do warzyw w długie, cienkie wstążki. Następnie przekładamy ją do miski i mieszamy z olejem, sosem sojowym, octem, syropem klonowym, solą i sokiem z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu serwujemy gotową surówkę posypaną sezamem i posiekaną kolendrą.