Zasmażane buraczki, mizeria czy sałata ze śmietaną to klasyka wśród obiadów, ale prawdziwą królową do kotleta jest surówka z marchewki. Zwykle jednak przygotowuje się ją w dość minimalistycznej wersji, dlatego warto nieco odświeżyć ten przepis. Dodatek 1 nietypowego składnika sprawi, że ten znany przysmak nabierze więcej smaku i zniknie ze stołu jeszcze szybciej.

Jak zrobić surówkę z marchewki inaczej?

Zwykle przepis na surówkę z marchewki zawiera jabłko, pora, a do tego oliwę lub śmietanę i przyprawy. Warto jednak poeksperymentować z klasyką i nieco ją odświeżyć za pomocą wyrazistego dodatku. W tej roli genialnie sprawdzą się suszone figi, które nie tylko osłodzą surówkę, ale dodatkowo wzbogacą jej konsystencję. Mają bowiem wyjątkową strukturę, czyli elastyczną skórkę, a w środku miękki miąższ pełen chrupiących malutkich pesteczek. Co więcej, ten dodatek podniesie też wartość odżywczą surówki, gdyż figi znane są z bogactwa potasu, żelaza, fosforu, wapnia i witaminy B6

Aby zbalansować słodycz bakalii i ostrość pora, trzeba jeszcze jakiegoś kwaśnego elementu i w tym celu niezbędny będzie sok z cytryny. Do tego wystarczy już tylko dobrej jakości oliwa oraz podstawowe przyprawy i gotowe. Jeśli lubicie odrobinę pikanterii, taki podstawowy zestaw możecie urozmaicić jeszcze dodatkiem szczypty chili lub odrobiną świeżo startego korzenia imbiru.

Przepis na surówkę z marchewki, pora i fig

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
  • pół pora (tylko biała część)
  • 3-4 suszone figi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a pora drobno siekamy. Figi pozbawiamy twardych ogonków, a potem kroimy w małą kosteczkę. 
2. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i zalewamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet kilka godzin.