Surówka z czerwonej kapusty to absolutny hit obiadowy. Jest zdrowa, pyszna i prosta w przygotowaniu, a do tego pasuje do każdego dania. Zwykle przygotowujemy ją z kilku prostych składników, jednak prawdziwym sekretem jej smaku jest sos. Wystarczy dodać do niego 1 extra składnik, a surówka błyskawicznie stanie się znacznie lepsza. To tani produkt, który zwykle wszyscy mamy w lodówkach. 

Jak zrobić najlepszą surówkę z czerwonej kapusty?

Choć przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest banalnie prosty, to często głowimy się jak ją dobrze doprawić. Podstawowy zestaw, czyli oliwa, sól i pieprz nie wystarczy bowiem, aby wydobyć z kapusty pełnię smaku. Potrzeba tu mocnego i wyrazistego dodatku, a pewien taki macie już w swoich lodówkach. Wystarczy dodać 1 łyżkę ulubionej musztardy, a danie od razu nabierze rumieńców. Wielu z nas dodaje przecież ten składnik do sosu vinegret, więc dlaczego by nie spróbować kapusty w tej odsłonie? Spróbujcie raz, a zakochacie się już od pierwszego kęsa.

Jaką musztardę wybrać? Można tu użyć każdego dowolnego rodzaju tego gorczycowego sosu, więc możecie sięgnąć zarówno po tę delikatesową, jak i kremską, miodową czy stołową. Jeśli jednak lubicie ostre potrawy, polecamy dodatek musztardy sarepskiej, rosyjskiej lub Dijon. Ciekawego smaki u przy okazji przyjemnie chrupiącej struktury doda też musztarda francuska z całymi kuleczkami gorczycy.

Prosty przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty, żeby była miękka, soczysta i wyrazista w smaku? To banalnie proste. Wystarczy 1 niewielka kapusta, 1 marchewka, 1 duże jabłko, 2 cebule czerwone, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżka musztardy, pół pęczka koperku oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie jest już banalnie proste. W miseczce dokładnie mieszamy majonez, jogurt, oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę. Gotowy sos doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły. 

W tym czasie przygotowujemy wszystkie warzywa. Czerwoną kapustę myjemy i drobno szatkujemy, cebulkę obieramy i drobno siekamy, a marchew i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do dużej miski i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy surówkę i odkładamy ją do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na kilka godzin. Przed podaniem, wierzch posypujemy posiekanym koperkiem.

Co dodać do surówki z czerwonej kapusty?

Macie ochotę na więcej eksperymentów smakowych? Oprócz musztardy, ciekawym dodatkiem do surówki z kapusty czerwonej będą też:

  • rodzynki,
  • chrzan, 
  • ananas,
  • orzechy, 
  • sezam,
  • ogórek kiszony,
  • granat.