Macie w lodówce udka, podudzia lub piersi z kurczaka, ale nie macie na nie pomysłu? Jeśli znudziły się wam wszystkie klasyczne przyprawy, koniecznie spróbujcie dorzucić do marynaty 1 wyrazisty dodatek, a drób zaskoczy was na nowo. Zobaczcie, z czego zrobić dobrą marynatę do kurczaka, a nie wrócicie już do żadnej innej wersji.

Jak zamarynować kurczaka, żeby zachwycał smakiem i aromatem?

Klasyczna marynata do kurczaka to zwykle po prostu olej lub oliwa i ulubione przyprawy, jednak, aby delikatny drób nabrał charakteru i kusił obłędnym zapachem, wystarczy dodać kawałek startego na drobnych oczkach świeżego imbiru. Do tej bazy przyda się też sos sojowy i miód, które nie tylko dodadzą smaku, ale dodatkowo zapewnią piękny kolor po upieczeniu czy usmażeniu mięsa.

Taki zestaw pozwoli wydobyć z kurczaka wszystko, co najlepsze i sprawi, że nigdy się on nam nie znudzi. Imbirowo-miodową marynatę warto również wzbogacić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pikantnym akcentem w postaci świeżej bądź suszonej papryczki chili, aby zrównoważyć słodycz miodu. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie.

Przepis na marynatę do kurczaka z imbirem

Składniki:

  • 4 udka lub podudzia z kurczaka,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • szczypta kruszonego chili,
  • świeża natka pietruszki lub bazylia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy mięso na mniejsze kawałki. W misce mieszamy olej, miód i sos sojowy. Do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną zieleninę oraz obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Na koniec dodajemy kruszone chili, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy całość. 

Kurczaka umieszczamy w przygotowanej marynacie i dokładnie pokrywamy nią każdy kawałek mięsa. Teraz odstawiamy miskę z mięsem do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc. Po tym czasie przekładamy kurczaka w marynacie do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 50 minut w 175 stopniach.