Nie macie pomysłu na ciekawy obiad dla domowników? Dobrym rozwiązaniem jest urozmaicenie dań, które znacie i lubicie. Jednym z nich jest kurczak, którego można podać na wiele sposobów. Najbardziej oczekiwanymi przez dzieci są nuggetsy inaczej kąski z kurczaka. Odpowiednio przyprawione i podane z nietuzinkową panierka są rarytasem nie tylko dla najmłodszych. Chrupiące, soczyste w środku i niezwykle wciągające. mamy dla was coś, co sprawi, że będziecie je przygotowywać co weekend. Sprawdźcie nasz przepis i poradę.

Jaką część kurczaka wybrać do smażenia?

Planujecie usmażyć kurczaka na obiad czy kolację? To doskonałe mięso, które będzie delikatne i bardzo smaczne. Warunkiem jest wybór odpowiedniej części, gdyż można się nieźle zaskoczyć. Niektóre z nich są lepsze od klasycznie wybieranych. Jesteście ciekawi? Wypróbujcie poniższe kawałki przy kolejnym smażeniu kurczaka:

  • udźce z kurczaka - mięso jest bardzo soczyste, nieco ciemniejsze, ale niczym nie ujmuje to smaku,
  • mięso z nogi z kurczaka - jedno z lepszych, bardzo jędrne, miękkie i rozpływające się w ustach,
  • polędwiczki z kurczaka - te kawałki kurczaka cieszą się powodzeniem zwłaszcza u najmłodszych smakoszy - idealne do panierowania.

Przepis na kąski z kurczaka w panierce a'la popcorn

Nie zapomnijcie o głębszej patelni lub rondlu, w którym swobodnie usmażycie kąski. To ważne, aby powłoka była odporna na wysokie temperatury, jeżeli będziecie planować usmażyć większą partię kurczaka.

Składniki:

  •    60 dag piersi z kurczaka lub mięsa z nogi,
  •     1 szklanka maślanki,
  •     1 łyżeczka suszonego czosnku granulowanego,
  •     1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli,
  •     1 łyżeczka oregano,
  •     1 szczypta pieprzu cayenne,
  •     sól i pieprz,
  •     1 szklanka mąki,
  •     1 łyżka przyprawy chilli,
  •     2 jajka,
  •     2 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych,
  •     olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Przygotujcie 3 talerze, aby panierka a'la popcorn mogła się udać. W pierwszej misce wymieszajcie mąkę z chili, w kolejnej jajka, a w ostatniej płatki kukurydziane. Wcześniej pokrójcie kurczaka w mniejsze kawałki. Zanurzcie w maślance z dodatkiem czosnku, cebuli, oregano, cayenne oraz soli i pieprzu.

Namaczajcie go najlepiej przez całą noc, ale jeżeli nie macie czasu, przynajmniej przez godzinę. Następnie obtaczajcie w mące z chili, jajku oraz na końcu w płatkach. Wkładajcie na rozgrzany olej do 200 stopni Celsjusza. Nie wkładajcie zbyt dużych ilości na jeden raz - możecie w ten sposób obniżyć temperaturę oleju. Smażcie na złoty kolor przez 5 minut.

Podawajcie z ulubionymi sosami - czosnkowym, ketchupem czy też słodko-kwaśnym.

AdobeStock