Myśleliście, że imbir dodaje się tylko do herbaty i deserów? Tym razem zmiksujcie go na gładką pastę, a odkryjcie ten produkt na nowo. Zyska na tym nie tylko podniebienie, ale i cały organizm. Wystarczą 3 dodatki i dosłownie minuta pracy, a zrobicie zapasy na długie tygodnie. 

Co można zrobić z dużą ilością imbiru?

Jeśli macie w domu spore zapasy kłącza imbiru i nie nadążacie zużywać ich na bieżąco do herbaty, przygotujcie z nich genialną domową pastę imbirową z dodatkiem czosnku, oliwy i soli. Taki specyfik jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale ma też mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Zobaczcie, co potrafi, a od razu zechcecie spróbować. 

Pasta imbirowa - właściwości

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo,
  • ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • wspomaga pracę układy trawiennego,
  • przyspiesza metabolizm,
  • obniża reguluje ciśnienie tętnicze,
  • poprawia krążenie.

Jeśli powyższe korzyści was zachęciły, zobaczcie, jak zrobić pastę z imbiru. Musicie tylko trzymać się proporcji, a cała reszta pójdzie gładko.

Prosty przepis na pastę imbirową

Składniki:

  • 100 g świeżego imbiru,
  • 100 g ząbków czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

Imbir i czosnek obieramy, a następnie blendujemy na gładką papkę razem z solą. Na koniec dodajemy oliwę i jeszcze raz krótko wszystko mieszamy. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy pokrywkę. Gotowa pasta imbirowa powinna być trzymana w lodówce i najlepiej spożyć ją w ciągu maksymalnie 3 tygodni.

Do czego pasta z imbiru?

Zużywa się ją jednak całkiem szybko, bo pasuje do przeróżnych dań, na przykład makaronów, sosów czy jako marynata do mięs. Można ją też dodawać do wszelkiego rodzaju gulaszy i innych rozgrzewających dań jednogarnkowych.