Dobra pieczona karkówka powinna być miękka, krucha i rozpływająca się w ustach, jednak wcale nie łatwo osiągnąć taki efekt. Aby mięso po upieczeniu zachwycało delikatną konsystencją i wyrazisty, smakiem, kluczowa jest odpowiednia marynata. Zobaczcie, jak ją zrobić, aby wniknęła w karkówkę z podwójną siłą.
Jak zrobić dobrą marynatę do karkówki?
Każdy przepis na karkówkę z piekarnika zaczyna się od porządnego przyprawienia mięsa. Zwykle jednak po prostu nacieramy mięso olejem z przyprawami i odstawiamy do lodówki, a to nie wystarczy. Aby mięso mogło dobrze przejść wszystkimi aromatami, warto przygotować je w podwójnej marynacie, czyli najpierw włożyć karkówkę do worka z zalewą i odstawić na całą noc, a kolejnego dnia osuszyć, pokryć kolejną marynatą i zawinąć w folię aluminiową. Dopiero tak przygotowane mięsa wkładamy do rozgrzanego piekarnika, a po około 1,5 godziny cieszymy się najpyszniejszym obiadem.
Jak zamarynować karkówkę, żeby była miękka?
Pieczona karkówka w podwójnej marynacie - przepis
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 0,5 l wody,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 10 ziarenek pieprzu czarnego,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 10 g soli,
- 50 ml oleju,
- 20 ml sosu sojowego,
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
- pół łyżeczki mielonej papryki ostrej,
- 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
W garnku mieszamy wodę z solą, liściem laurowym, ziarnistym pieprzem, zielem angielskim, tymiankiem i rozmarynem. Tak przygotowaną aromatyczną mieszankę gotujemy przez około 10 minut, a potem studzimy.
W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki 3 ząbki czosnku, a karkówkę przekładamy do worka strunowego. Do przestudzonej marynaty wrzucamy pokrojony czosnek, a następnie wlewamy całość do woreczka z karkówką i szczelnie go zamykamy, a następnie układamy całość w naczyniu żaroodpornym i chowamy do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wyjmujemy mięso z woreczka, dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym z nadmiaru płynu i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Ważne, aby mięso smażyło się krótko i na bardzo rozgrzanym tłuszczu, aby tylko zarumieniło się z każdej strony. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni i układamy na dwóch dużych arkuszach folii aluminiowej.
W miseczce mieszamy olej, sos sojowy, miód, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oba rodzaje mielonej papryki. Gotową marynatę wylewamy na karkówkę i dokładnie rozprowadzamy ją po całej jej powierzchni. Następnie szczelnie owijamy mięso sreberkiem tak, aby marynata nie wyciekała z żadnej strony.
Tak przygotowana podwójnie marynowana karkówka powinna piec się w temperaturze 180 stopni przez około 80-90 minut.