Lubicie ciasta twarogowe ale macie już dość pieczenia skomplikowanych serników? Ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Twarogowe roladki smakują równie pysznie i wyglądają jak z dobrej cukierni, a pracy przy nich tyle, co nic. Zapomnijcie o miksowaniu, ubijaniu i ucieraniu składników. Tutaj wystarczy tylko jedna miska i widelec. 

Jak zrobić twarogowe roladki?

Aby przygotować roladki twarogowe, nie musicie nawet wyciągać z szafki miksera, bo wszystko wymieszacie ręcznie. Wystarczy bowiem tylko rozkruszyć twaróg widelcem, a następnie połączyć go z masłem, mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do tego jeszcze odrobina soli dla podbicia słodkiego smaku i masa jest gotowa.

Tak przygotowane ciasto twarogowe wystarczy już tylko rozwałkować, posypać wiórkami kokosowymi i zwinąć w rulon. Dodatek kokosa idealnie komponuje się z serową bazą i sprawia, że po upieczeniu roladki twarogowe są jeszcze bardziej aromatyczne. Gdy macie już taki długi rulon, musicie tylko pokroić go w niewielkie roladki i gotowe. Resztę zrobi piekarnik.

Prosty przepis na roladki twarogowe

Składniki:

  • 1 kostka twarogu (250 g),
  • 180 g mąki pszennej,
  • 80 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Twaróg przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy widelcem. Następnie dodajemy sól oraz miękkie masło pokrojone na kawałki i wszystko łączymy na jednolitą masę. Teraz wsypujemy połowę przesianej mąki oraz proszek do pieczenia i zaczynamy zagniatać całość w dłoniach. Stopniowo dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy aż powstanie dość twarde ciasto.

Gotowe ciasto twarogowe dzielimy na 2 równe części, a następnie każdą z nich wałkujemy na grubość około 2-3 mm. W całego płatu ciasta odkrawamy brzegi, tworząc długi pasek i posypujemy go po całości wiórkami kokosowymi. Następnie ciasno zwijamy całość w rulon, który potem kroimy nożem na kilka małych roladek. 

Tak przygotowane twarogowe roladki rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Roladki twarogowe będą gotowe do już po około 20 minutach. 

Źródło: grubagotuje.pl