Zarówno w starych książkach kucharskich, jak i w sieci znajdziemy przeróżne przepisy na domowy ser biały. Mało kto jednak pomyślałby, aby dodawać do niego ogórki kiszone, a okazuje się to świetnym pomysłem. Poznajcie powód, a wtedy uwierzycie w to dziwne połączenie i sami zechcecie go spróbować.

Co zrobić z mleka i ogórków kiszonych?

Mało kto wie, że mając te dwa tanie produkty, możemy łatwo zrobić z nich własny ser. Jak zrobić domowy twaróg tą dziwną metodą? Wystarczy tylko gotować mleko z odrobiną soku z ogórków kiszonych, a pod wpływem tej solanki już po chwili nabiał zacznie zbrylać się w grudki sera, które potem wystarczy już tylko odcedzić na gazie. Co więcej, przygotowując przepis na twaróg przyda wam się nie tylko zalewa ze słoika, ale i same ogórki. Choć może to wydawać się dziwnym pomysłem, do domowego białego sera warto też dodać same ogórki, starte wcześniej na tarce o drobnych oczkach. Dzięki takiemu dodatkowi nasza własnoręcznie przygotowana kostka nabierze mnóstwo smaku oraz aromatu, a do tego będzie pięknie prezentowała się po pokrojeniu w plastry.

Prosty przepis na domowy ser

Składniki:

  • 3 l mleka
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 100 ml soku z ogórków kiszonych

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy w dużym garnku i dolewamy sok z ogórków kiszonych. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na średniej mocy palnika przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedzamy grudki sera łyżką cedzakową i dodajemy do niego starte na średnich oczkach ogórki kiszone. Wszystko dokładnie mieszamy i porządnie odciskamy na gazie. Ciasno zwijamy ser w gazie w kulkę i wkładamy do durszlaka ustawionego w misce. Następnie obciążamy domowy ser czymś ciężkim od góry i wstawiamy do lodówki na całą dobę, aby porządnie odciekł i nabrał odpowiedniej konsystencji.