Choć kajmak kojarzy nas się raczej ze słodkim produktem z puszki, to pod tą samą nazwą kryje się również pewien pyszny bałkański ser. Jest idealnie kremowy, a przy tym wyrazisty, choć nie dodaje się do niego żadnych przypraw. Do tego robi się go banalnie łatwo i błyskawicznie. Zobaczcie, jakie to proste, a przy tym przepyszne.

Jak zrobić domowy ser kajmak?

Oryginalny ser kajmak przygotowuje się z bawolego mleka i tłustej śmietanki, jednak bardzo łatwo odtworzyć podobny smak we własnej kuchni z produktów, które znajdziemy w każdym sklepie. Wystarczy baza w postaci serka wiejskiego, choć cały smak nadaje mu dodatek słonego sera feta, a kremowa konsystencja pochodzi z połączenia śmietany i masła. Taka prosta lista składników pozwoli uzyskać genialny domowy nabiał w dosłownie minutę, gdyż ser kajmak nie wymaga ociekania czy dojrzewania i jest od razu gotowy do podania na stół.

Taki domowy nabiał możecie podawać do wielu dań. Na Bałkanach jada się go jako najczęściej z pieczywem, ale świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do naleśników, smarowidło do wrapów czy tortilli, a także jako dip do moczenia krakersów czy słupków świeżych warzyw. Sprawdźcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.

Prosty przepis na turecki kajmak

Składniki:

  • 150 g serka wiejskiego,
  • 200 g sera feta,
  • 300 g śmietany 18%
  • 90 g masła.

Przygotowanie:

Na początek należy zaznaczyć, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba je wyjąć z lodówki na około godzinę przed planowanym szykowaniem sera.

Serek wiejski przekładamy do miski i kruszymy do niego fetę. Dodajemy też śmietanę, a masło kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Gotowy ser kajmak możemy jeść od razu lub schłodzić wcześniej w lodówce, ale nie zbyt długo.

Źródło: sciezkimojegoswiata.com