Ser koryciński to prawdziwy przysmak, który kiedyś można było kupić tylko na lokalnych targach, ale teraz stał się tak popularny, że znajdziemy go już nawet w wielu supermarketach. Nie każdy jednak wie, że bardzo podobny nabiał można zrobić w domu, do tego banalnie łatwo i całkiem szybko.

Jak zrobić domowy ser, który smakuje jak koryciński?

Wydawać by się mogło, że przygotowanie domowego sera jest trudne i wymaga posiadania tłustego, wiejskiego mleka, ale okazuje się, że wcale nie musi tak być. Oczywiście taki będzie zdecydowanie najlepsze, jednak ten przepis wyjdzie nawet zwykłego mleka UHT, które kupimy w kartonie w każdym sklepie. Oprócz tego przyda się też nieco kwaśnej, gęstej śmietany oraz 2 jajka. Do tego jeszcze tylko odrobina soli i podstawowa wersja gotowa, jednak opcjonalnie możecie dodawać też wszelkie inne ulubione przyprawy. Do sera typu korycińskiego genialnie sprawdzi się czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, czarne lub zielone, oliwki, suszone pomidory czy ulubione orzechy. 

Co więcej, do tego przepisu nie potrzebujecie żadnych specjalnych akcesoriów, gdyż wystarczy tylko duży garnek, sitko oraz kawałek gazy lub czystej chustki tetrowej. Do tego wszystko to zajmie wam nie dłużej niż 2 godziny, więc nie pozostaje nic innego, jak tylko brać się za przygotowania. Zobaczcie dokładne proporcje składników poniżej i koniecznie spróbujcie zrobić własny ser.

Prosty przepis na domowy ser "koryciński"

Składniki:

  • 1 l mleka 3,2%,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • opcjonalnie: czarnuszka, suszone pomidory w proszku, czosnek niedźwiedzi.

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Następnie dodajemy sól i zagotowujemy całość, po czym dodajemy 2 jajka oraz śmietanę i cały czas mieszamy.  Gdy mieszanka ponownie zacznie wrzeć, gotujemy ją jeszcze przez 2 minuty, po czym wyłączamy palnik i przelewamy całość przez sitko, wyłożone gazą lub tetrą.

Teraz już tylko dokładnie wyciskamy zawiniątko w dłoniach, odstawiamy sitko do odsączenia na co najmniej 1-2 godziny i domowy ser jest gotowy. Jeśli macie ochotę zrobić ser z różnego rodzaju dodatkami, wrzućcie je do masy i wymieszajcie tuż przed wyłączeniem palnika.