Gdy macie własną cukinię w ogródku lub upolujecie na straganie piękne sztuki w niskiej cenie, to koniecznie przeróbcie ją na zapas czegoś pysznego na cały rok. Wbrew pozorom wcale nie chodzi tu jednak o przetwory takie jak leczo do słoików czy marynowana cukinia lub surówka na zimę. Mało kto wie, że cukinię można też sprytnie przechować w inny sposób i wcale nie będzie tu potrzebne żadne gotowanie, czy szykowanie skomplikowanych marynat. Zobaczcie, o czym mowa, a tak przygotowany cukiniowy specyfik przyda się wam potem do wielu rozmaitych przepisów. 

Co można zrobić z cukinii na zimę? Przetwory to nie wszystko

Aby przerobić duże ilości cukinii i móc zachować je na cały rok świetnym rozwiązaniem jest jej suszenie. Takie suche plasterki cukinii można potem dodawać do różnego rodzaju gulaszy, zup, czy sosów, a także zajadać jako zamiennik przekąsek do chrupania przed telewizorem. Mało kto jednak wie, że dobrze wysuszone plastry cukinii można zmielić i stworzyć w ten sposób własną mąkę cukiniową, która będzie świetnym zamiennikiem zwykłej białej mąki. 

Ten sprytny pomysł podpatrzyliśmy na facebookowym profilu @Mój ogród naturalny, uprawa żywności-permakultura. Zobaczcie, jak zrobić mąkę z cukinii i do czego ją wykorzystać, a od razu nabierzecie ochoty na przygotowanie własnego słoiczka takiego cennego proszku.

Źródło: Facebook.com

Jak zrobić mąkę z cukinii?

Aby przygotować taki domowy proszek musicie oczywiście najpierw porządnie wysuszyć cukinię, a w tym celu należy ją odpowiednio przygotować. Pamiętajcie więc, aby dokładnie wymyć warzywo, a potem pokroić je w cieniutkie plasterki, na przykład przy pomocy specjalnej mandoliny lub maszynki z odpowiednią końcówką. Jeśli jednak nie macie takich akcesoriów, dacie radę też ze zwykłym ostrym nożem i nie musicie koniecznie kroić plasterków, a na przykład cienkie półplastry czy nawet słupki. 

Cienko pokrojone kawałki cukinii wystarczy już tylko rozłożyć w suszarce do grzybów lub po prostu w piekarniku ustawionym na niską temperaturę (około 55-60 stopni). Przyda się tu trochę cierpliwości, bo takie suszenie może potrwać nawet 7-8 godzin. 

A gdy będziemy mieli już wysuszone i wystudzone kawałeczki cukinii, trzeba je tylko dokładnie zmielić na proszek, na przykład w młynku do kawy lub nawet zwykłym blenderze. Na koniec gotową mączkę cukiniową koniecznie przesypujemy do szczelnych pojemników, aby nie zainteresowały się nią mole spożywcze.

Do czego można wykorzystać mąkę z cukinii?

Tak przygotowana domowa mąką z cukinii w kuchni ma podobne właściwości jak mąka kokosowa, więc świetnie sprawdzi się do słonych i słodkich wypieków, a także do zagęszczania sosów i zup, czy jako składnik chrupiącej panierki. Po prostu sypcie ją wszędzie tam, gdzie normalnie użylibyście mąki pszennej, ale uważajcie na proporcje, bo nie zawsze ilość białej mąki będzie odpowiadała 1:1 ilości mączki z cukinii. Najlepiej więc po prostu dodawać taki cukiniowy proszek partiami, mieszam i na bieżąco kontrolować gęstość naszych dań. 

Warto też wspomnieć, że dzięki niskiej zawartości węglowodanów, taka mączka cukiniowa będzie szczególnie dobrym wyborem dla tych, którzy są na diecie keto, a także tych, którzy starają się dbać o linię i liczyć kalorie. Wykorzystujcie ją więc na różne sposoby i sami testujcie, w jakim wydaniu ten proszek smakuje wam najbardziej.