Najpopularniejszym przetworem z orzechów włoskich jest orzechówka, czyli nalewka z zielonych orzechów włoskich. Znana jest od lat i stosowana na problemy żołądkowe. Jeśli jednak przegapiliście czas zbioru zielonych orzechów, nic straconego. Również te dojrzałe, a dokładnie ich łupiny doskonale nadają się do przygotowania cennego trunku.

Łupiny orzecha włoskiego - właściwości

Łupiny orzecha włoskiego to nie tylko odpad po cennych orzechach, ale też cenne źródło składnika zwanego juglon. To toksyczna substancja, która odstrasza pasożyty i zwierzęta od rośliny. Juglon jest też substancją, odpowiedzialną za brudzenie rąk na brązowo podczas obierania orzechów.
Juglon wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Co ciekawe, związek ten jest jednym z najsilniejszych związków odkażających w przyrodzie. Nalewka z łupin orzacha włoskiego będzie więc pomocna w walce z pasożytami układu pokarmowego, a szczególnie przy owsikach i gliście ludzkiej. Warto także wspomnieć, że juglon hamuje rozwój baterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów.
Łupiny orzecha zawierają też w sobie fosfor i potas, żelazo, cynk, magnez, sód, wapń i miedź.

Warto więc wykorzystać łupiny orzecha włoskiego do przygotowania cennej nalewki

Potrzebujecie:

  • 100 gramów łupin orzecha czarnego
  • 300 ml czystej wódki
  • 10 goździków (opcjonalnie)

Łupiny orzecha umyjcie i drobno rozdrobnijcie. Umieśćcie je w słoju z ciemnego szkła, dodajcie goździki, zalejcie alkoholem i szczelnie zakręćcie.  
Odstawcie słój w ciemnym miejscu na 4 miesiące, ale co jakiś czas systematycznie wstrząśnijcie słojem.
Po tym czasie przefiltrujcie łupiny, a płyn przelejcie do ciemnej butelki. Pozostawcie jeszcze na 2 tygodnie.

Dawkowanie nalewki z łupin orzecha włoskiego

Nalewka będzie pomocna przy takich dolegliwościach jak:

  • niestrawność
  • zatrucia pokarmowe
  • biegunki
  • obecność pasożytów układu pokarmowego
  • nudności
  • zgaga

Stosuje się ją jedynie przy pojawieniu się dolegliwości zdrowotnych, nie jako trunek codzienny. Bezpieczna dawka dla osób dorosłych to maksymalnie 30 kropel dziennie.

Przeciwwskazania:

  • kobiety ciężarne i karmiące piersią
  • dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia

Miód z łupin orzecha włoskiego

Mało kto wie, że łupiny orzecha włoskiego mogą być wykorzystane do zrobienia miodu. I to nie byle jakiego miodu – tzw. miodu juglandowego, który jest fantastycznym środkiem wspomagającym pracę układy odpornościowego w walce z grypą i przeziębieniem. Łyżeczkę zmielonych łupin należy połączyć z łyżeczką  ulubionego miodu i kilkoma kroplami gliceryny. W trakcie choroby spożywać 3-4 łyżeczki  dziennie