Chociaż na pierwszy rzut oka na to nie wygląda, brokuł to tak naprawdę kapusta, a raczej jedna z jej licznych odmian. Jadalna część brokułu to kwiatostan zwany różą i mięsista łodyga. W tym przypadku zjadamy więc nie korzeń, liście czy owoce, a najpiękniejszą część rośliny, czyli właśnie kwiaty.

Cenne właściwości brokułu

Wybierając brokuł, sięgajcie po te jędrne, w kolorze głębokiej, ciemnej zieleni, pozbawione żółtych lub brązowych punktów.
Brokuł to skarbnica ważnych dla organizmu składników. Podobnie jak inne warzywa, jest źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera także szereg witamin i składników mineralnych:

  •     Witaminy A i C, ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego;
  •     Witaminę E, pomagającą chronić komórki przed stresem oksydacyjnym;
  •     Kwas foliowy, kluczowy dla kobiet w okresie planowania ciąży i jej pierwszych miesiącach;
  •     Żelazo, ważne dla rozwoju funkcji poznawczych;
  •     Magnez istotny dla zdrowia kości.

Jadalna łodyga brokułu

Ale brokuł to nie tylko zielone różyczki. Warto zachować sporą łodygę. Łodyga brokułu dostarcza tyle samo witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, potasu i przeciwutleniaczy co same różyczki. Ma jednak więcej błonnika, co szczególnie docenia osoby dbające o linie i z problemami żołądkowymi.  

Surówka z łodygi brokułu

Jedną z idealnych propozycji na wykorzystanie tej części warzywa jest zrobienie błyskawicznej surówki, która dzięki wyraźnym smakom doskonale pasuje do obiadu. Świetnie wzbogaci smak mielonych, czy kotleta schabowego. Do przygotowania sałatki będzie cie potrzebować:

  • 1 dużą łodygę brokułu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżkę majonezu
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • szczypta soli
  • ulubione przyprawy (pietruszka, koperek, lub inne zioła świeże, lub suszone)

Łodygę brokułu pokrójcie na proste kawałki, obierzcie z twardej skóry i umyjcie. Następnie zetrzyjcie na dużych oczkach tarki do warzyw. Jabłko obierzcie ze skórki, wytnijcie gniazda nasienne i tez zetrzyjcie na tarce. Skropcie sokiem z cytryny, by nie ściemniały, dodajcie majonez, przyprawcie solą i wymieszajcie. Na koniec posypcie ulubionymi ziołami i wymieszajcie tuz przed podaniem. Surówkę najlepiej jeść od razu po zrobieniu, będzie wtedy jędrna, chrupiąca.

Jak jeszcze można wykorzystać łodygi brokułu

Świeże, młode łodygi nadają się do gotowania, smażenia, ale też świetnie pasują do zup, koktajli i sałatek. Z łodygi brokułu można przygotować zupę krem, placki, czy dodać do sosu do makaronu. Surową łodygę można też obrać i pokroić w słupki. Bedzie świetnym dodatkiem do dipów i sosów, podobnie jak kalarepa, marchewka, ogórek czy seler.